Sutra je blagdan Svih svetih. U kalendaru Katoličke crkve Svi sveti označeni su kao svetkovina, a ujedno su neradni dan u Republici Hrvatskoj. Tradicija je da se tog dana obilaze groblja, koja se ukrašavaju posebnim vijencima i paljenjem svijeća uz molitvu za mrtve. No, u Crkvi se Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava dan kasnije, 2. studenog.

U Katoličkoj crkvi 1. studenog slavimo sve one koji su došli do cilja, a to je nebo odnosno vječni život. To su oni sveci koji se nalaze u katoličkom kalendaru, naši bake i djedovi koji su živjeli svetim i pobožnim životom i stigli su do vječnog života. Tog dana ih slavimo i molimo za zaštitu da nas prate u našim životima – pojašnjava Kristijan Stojko, župnik u ludbreškoj župi. Svi sveti prilika su tako da se prisjetimo svih dragih ljudi koji su nam svojim životom bili primjer.

Ludbreški župnik poziva i na tradicionalnu Službu riječi koja će se na ludbreškom groblju održati 1. studenog s početkom u 15 sati.

– Iako Služba riječi više pripada Dušnom danom, obzirom da je dan ranije neradni dan crkva se složila da ona ipak bude 1. studenog. Služba je riječi navještaj o smislu života, smislu vjerskog života, sadašnjeg života, patnje i svega onoga što čovjeka u životu dotiče, a pomolimo se i za sve one koji su pokopani na našim grobljima – kaže Kristijan Stojko.

Dušni dan izraz je kršćanske nade i vjere u zagrobni život.