Povodom obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana, brojni građani će u idućim danima obilaziti groblja zbog čega se na području cijele države očekuje povećan promet vozila. Iz policije upozoravaju da s obzirom na to da će se veći broj građana na groblja uputiti pješice, pješake se upozorava da budu na povećanom oprezu.

-Skrećemo pozornost svim vozačima na poštivanje prometnih propisa, odnosno da brzinu kretanja prilagode stanju i uvjetima na cestama. Također, podsjećamo na važnost pravilnog parkiranja na parkirališnim mjestima kako bi omogućili nesmetan prolazak pješacima i biciklistima. Molimo građane i da izbjegavaju parkiranje na kolniku državnih cesta, posebno kod groblja u Ludbregu i Poljancu te da ne parkiraju kod ulaza na groblja zbog organizacije vatrogasnih službi i mogućnosti žurnog pristupa vatrogasaca u slučaju požara. Molimo građane i da prilikom posjete groblja u svojim automobilima ne ostavljaju vrijedne stvari na vidljivim mjestima te da na automobilima zatvore prozore i zaključaju vozila – rekao je Zdeno Šarić, zamjenik načelnik u PP Ludbreg.

Također iz policije mole vozače da se zbog brojnih parkiranih vozila uz rub prometnica i pješaka koji prelaze cestu ili se kreću uz njen rub, prilaznim prometnicama grobljima kreću uz povećani oprez i smanjenom brzinom kretanja, odnosno da prilagode brzinu vozila uvjetima i stanju u prometu. Vozači se upućuju da pri dolasku u blizinu groblja ne parkiraju vozila na mjestima na kojima nije dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje, na način da ometaju promet vozila cestom ili onemogućuju izlaz drugim vozilima na cestu te parkiranim vozilom smanjuju uočljivost pješaka.

POVODOM predstojećih blagdana Svih svetih i Dušnog dana, Hrvatska vatrogasna zajednica pozvala je građane na oprez s obzirom na to da se velike količine upaljenih svijeća, rastopljenog voska i suhog cvijeća na grobljima mogu lako zapaliti i izazvati požar.

Savjetuju da se svijeće i šibice ne pale u blizini suhe trave te da se šibice i svijeće koje još gore ne bacaju u travu ili u smeće. Ugašene svijeće ne treba uklanjati dok se ne ohlade, a stare lampione i ostali otpad treba odložiti na za to predviđena mjesta. 

Upozoravaju i da se upaljene voštane svijeće i lampioni u kućama ne smiju ostaviti bez nadzora, kao i da prije izlaska iz kuće ili odlaska na spavanje svijeće koje gore treba ugasiti.

Oprezan, kažu vatrogasci, treba biti i prilikom stavljanja upaljenih svijeća i lampiona na prozore jer prijeti opasnost od požara zavjesa i namještaja.

Primijetite li požar na groblju ili na objektima, odmah zovite vatrogasce na broj 193, pozivaju iz Hrvatske vatrogasne zajednice.