Program Jumicar i ove godine održan u Osnovnoj školi Ludbreg

Program Jumicar i ove godine održan u Osnovnoj školi Ludbreg

U OŠ Ludbreg održana je edukacija „Program prometne kulture za najmlađe“. U edukaciji su sudjelovali učenici drugih razreda. Oni su iskušali svoje vještine na prometnom poligonu kako bi uvidjeli kako je biti vozač.

– Danas predstavljamo službena policijska vozila, vatrogasna vozila, vozila hitne pomoći, a sve s ciljem povećanja sigurnosti u cestovnom prometu. Djeca su najranjivija skupina u prometu, a ovo je način da ih educiramo o svim potencijalnim opasnostima. Djeca su uvijek jako zainteresirana za ovakve oblike edukacije, barataju pojmovima – pojasnio je Siniša Vađunec iz Policijske postaje Ludbreg.

Program prometne kulture za najmlađe edukacijski je koncept za djecu nižeg osnovnoškolskog uzrasta koji obuhvaća teme prometa, prve pomoći, zaštite od požara i minsko-eksplozivnih sredstava. Program provode tvrtka Mini Auti i MUP-RH u suradnji s partnerima HCK, HVZ, te HCR. Cilj programa je razvijanje dječje svijesti o opasnostima koje proizlaze iz cestovnog prometa i svakodnevnog života. Program se provodi u nekoliko posebno osmišljenih i tematski vezanih radionica prilagođenih dječjem uzrastu.

– Stigao nam i Crveni križ i okušali smo se u spašavanju, zapravo učimo kako pružati prvu pomoć – rekla nam je devetogodišnja Vita.

Ovom programu redovito se pridružuje i DVD Ludbreg.

– Djeca su fantastična, toliko mladih umova na jednom mjestu, sinergija je to koja nam pruža da djelujemo ovdje i da mladim ljudima prezentiramo našu vatrogasnu djelatnost. Prilika nam je ovo i da djeci pobliže objasnimo aktivnosti kojima se bavimo i možda ih na taj način potaknemo da nam se i sami pridruže – rekao je Jurica Havaić, zapovjednik u DVD-u Ludbreg.

Program se sastoji iz dva dijela: teorijskog i praktičnog. Teorijski dio je multimedijskog karaktera i traje 45 minuta, a u sklopu njega učenici kroz interaktivno predavanje uče o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu. Nakon teorijskog dijela uslijedio je praktični dio koji je djeci i najzanimljiviji, djeca pod budnim okom iskusnih instruktora u pravim mini električnim automobilima imaju priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, da dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja, da na jedinstven način uče o sigurnosti u cestovnom prometu, a sve u cilju da postanu bolji pješaci.

Vrijedni vatrogasci polaznike su upoznali s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila te standardna oprema vatrogasca.

Nakon vatrogasaca, djeca su imala priliku da nauče i osnove prve pomoći u radionici GDCK Ludbreg, koju je vodila ravnateljica Mirjana Jerbić. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?). Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content