Dječji vrtić Smjehuljica dugogodišnji je partner Sveučilišta Sjever. Njihova suradnja odvija se na način da vrtić pruža mogućnost studentima Odsjeka za sestrinstvo koji slušaju kolegij Zdravstvena njega u zajednici da svoja dosad stečena znanja primjene u stvarnom životu i praksi.

Studenti su tako ovog tjedna boravili u područnom objektu vrtića ‘Sunce moje malo’ te pratili razvoj vrtićkih skupina.

– Riječ je zapravo o promidžbi preventivnih programa. Uloga zdravstvenog djelatnika u ovom slučaju je prevencija pretilosti koja je značajno porasla, zatim prevencija dijabetesa te kardiovaskularnih bolesti. Na taj način studenti imaju prilike dobiti uvid u funkcioniranje same odgojnoobrazovne institucije i surađivati s raznim stručnjacima poput pedagoga, psihologa, edukacijskog rehabilitatora s kojima surađuje i sam vrtić. Tu se onda vidi sveobuhvatna skrb i briga o predškolskom djetetu. – objasnila je Gordana Trnjak Vajagić, direktorica vrtića i mentorica navedene vježbovne nastave.

Studenti na ovakvim terenskim vježbama imaju prilike steći znanja, vještine i usavršiti metode rada za provođenje zdravstvenog odgoja kroz individualni rad i rad s malim i velikim grupama različitih javno-zdravstvenih problema s djecom predškolske dobi.

– Mislim da će nam ova suradnja jako puno pomoći da vidimo različite aspekte bavljenja poslom za koji se školujemo, a to je sestrinstvo. Upoznajemo i rad u bolnicama i zdravstvenu zaštitu starijih osoba, a upravo kroz ovaj tip suradnje upoznajemo i rad s najmlađima. – rekla nam je studentica sestrinstva Doris Prlić.

Njena kolegica Iva Špac dodala je kako navedeni oblik terenske nastave smatra vrlo korisnim za budući rad.

– Imamo prilike proučavati psihofizički razvoj djece, a stečena znanja znat ćemo primijeniti u budućem poslu posebice ako će netko od nas raditi u vrtiću ili sličnoj djelatnosti u kojoj će biti potrebe za zdravstvenom zaštitom i skrbi djece. –

Prednostima ovakvog oblika suradnje svjedoče i same tete u vrtiću.

– Studente uključujemo u naše aktivnosti koje radimo kroz dan. Super je što su uz nas ovih nekoliko dan jer imamo nekoga tko nam može dati savjet vezan uz potencijalna zdravstvena pitanja i eventualne probleme polaznika vrtića. Na taj način i mi dodatno jačamo svoje kompetencije kao odgajatelji. – istaknula je teta Orhideja Leščak.


Dječji vrtić ‘Sunce moje malo’ od nedavno ima zaposlenu novu psihologinju Elmu Garibović. Posljednjih godina sve je više zaposlenih psihologa u predškolskim ustanovama, a s obzirom na vijesti kojima smo imali prilike svjedočiti posljednjih dan, to je i više nego prijeko potrebno. Riječ je o osobama koji nose specifičnu organizacijsku klimu i dinamiku međuljudskih odnosa, a to nije zanemariv čimbenik u svakodnevnome radu, posebice ovom vrtićkom.
– U planu je provođenje aktivnosti s odgajateljicama i ostalim osobljem vrtića s ciljem dodatnog poboljšanja odnosa s djecom, ali i odnosa međusobno. Predškolske ustanove veliki su kolektivi te zahtijevaju timski, suradnički rad. Tu je naravno i suradnja s roditeljima koja je u ovoj vrsti posla iznimno bitna. Što se djece tiče radit ćemo na razvijanju socijalnih vještina i emocionalne inteligencije kroz radionice primjerene svakoj vrtićkoj skupinu. – ukratko nam je objasnila planove psihologinja Elma.