);
LD Srnjak domaćin županijskog natjecanja

LD Srnjak domaćin županijskog natjecanja

Četvrte lipanjske subote, kod lovačkog doma u Ludbregu, održano je županijsko natjecanje u gađanju glinenih golubova. Domaćin natjecanja bilo je Lovačko društvo Srnjak Ludbreg koje je za ovu prigodu potpuno uredilo centralnu streljanu. Navezeno je oko dvjesto kubika zemlje i izbetonirana staza s pet mjesta za strijelce. Radove je izvodila gradska komunalna tvrtka Lukom Ludbreg.

-Na natjecanju su sudjelovala 23 lovačka društva s područja Varaždinske županije. Gađanja su započela ujutro odmah nakon podizanja zastave, intoniranja himne i izvlačenja redoslijeda. Po novim pravilima lovačkog trapa strijelac mora držati pušku s kundakom ispod lakta, a ne na ramenu kao do sada. Za tu prigodu smo morali približiti strijelce na 11 metara od bunkera iz kojeg se izbacuju glineni golubovi – rekao Antun Novota, predsjednik LD Srnjak.

Za pojedinosti i zanimljivosti o natjecanju pitali smo dugogodišnjeg sportskog strijelca Josipa Horvata.

-Dosad smo gađali ‘američki trap’ gdje su lovci nešto udaljeniji od bunkera, ali imaju kundak na ramenu. Sada se gađa po pravilima ‘lovačkog trapa’ gdje glineni golub može izletjeti iz automata i četiri sekunde kasnije. Sačma kojom se gađa na natjecanjima je sitnija i ima težinu 24 grama za razliku od lovne sačme koja je gotovo dvostruko teža i deblja. Glineni golub je narančaste boje promjera 11 centimetara i biorazgradiv je. Na ovom natjecanju bit će izbačeno oko pet tisuća glinenih golubova koji nas koštaju oko pet tisuća kuna ili oko 660 eura. Nakon natjecanja lovci Srnjaka će pokupiti sve nepogođene glinene golubove – rekao je Josip Horvat, član LD Srnjak Ludbreg.

Voditelj i glavni sudac natjecanja bio je Zvonimir Grđan iz Županijskog lovačkog saveza koje je uz LD Srnjak bilo organizator ovog događaja. Sve lovačke ekipe pucale su dvije serije, a zatim je šest najboljih ekipa pucalo treću seriju tzv. raspucavanje. Od najboljih strijelaca bit će sastavljena županijska ekipa koja će predstavljati Varaždinsku županiju na državnom natjecanju.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content