Član Planinarskog društva Ludbreg Damir Vlašić uz još dvoje planinara uspio je ostvariti izuzetan planinarski pothvat i popeti se na drugi najviši vrh u Europi te se ovim usponom upisao među planinare kojima je to uspjelo.

-Mi smo u PD Ludbreg izuzetno ponosni na našeg člana koji mi se odmah javio i poslao fotografiju s Mont Blanca. U tročlanoj ekipi uz Damira bio je i slovenski alpinist Dean Strossar te poznata varaždinska liječnica Marija Hrman-Proskura. Kao iskusni planinari uspjeli su uz dobre vremenske uvjete ponosno raširiti zastavu PD Ludbreg na vrhu Alpa i ja im na tome čestitam – rekao je Damir Klarić, predsjednik ludbreških planinara.

Mont Blanc je najviši vrh planinskog masiva Alpe i nalazi se na graničnom području između Francuske,  Italije i Švicarske te je sa 4810 metara nadmorske visine drugi europski vrh. Najviši vrh je Elbrus visine 5642 metra na planinskom masivu Kavkaz u europskom dijelu Rusije.

-Ovaj pothvat planirali smo približno pola godine. Na Mont Blanc krenuli smo 2. srpnja, a za uspon smo odabrali talijansku rutu preko planinarskog doma Gonella na visini od 3071 metra. Sama ruta počinje iznad Courmayeura te je poznata kao najteža ruta za uspon na Mont Blanc. S obzirom na nadmorsku visinu koju smo planirali ispenjati, potrebna je bila aklimatizacija koju smo odradili na Monte Rosi u trajanju od tri dana – rekao je Damir Vlašić, 59. godišnji doktor znanosti.

No, nakon aklimatizacije došlo je do pogoršanja vremenskih prilika pa je uspon odgođen za još jedan dan.

– Uspon smo započeli na nadmorskoj visini od otprilike 1500 metara i tokom prvog dana postigli smo visinu od 3071 metara za što nam je trebalo otprilike šest sati. Nakon kraćeg odmora, u jedan sat iza ponoći, krenuli smo iz doma Gonella prema vrhu koji smo osvojili nakon sedam sati penjanja. Na vrh smo došli u petak 7. srpnja oko osam sati. Polazak neposredno iza ponoći je nužan da bi se iskoristili povoljni uvjeti za uspon kao i za doček izlaska Sunca na najvišem vrhu Alpa. Za mene osobno to je bio najimpresivniji trenutak – pojasnio je Damir Vlašić.

Na samom vrhu planinarski trio zadržao se oko dvadeset minuta uživajući u pogledu i fotkanju, a zatim su puni emocija krenuli natrag prema domu Gonella.

-Na samom usponu bilo je lakših i težih trenutaka uključujući i simptome visinske bolesti. Naša doktorica se uspješno borila s tim neugodnim osjećajima, a uz to bila je akter zabavnih situacija kao što je npr. uspješno preskakanje ledenjačke pukotine sa zaletom. Svo troje smo izuzetno sretni i zadovoljni svojim najnovijim planinarskim postignućem – završio je Damir.

Ovo je zasigurno jedan od najvećih uspjeha planinara iz redova Planinarskog društva Ludbreg, a vjerujemo da nije posljednji već naprotiv da će biti poticaj i drugima koji se dobro osjećaju da krenu u izazovno planinarenje.