Ludbreški Dom zdravlja od 1. srpnja radi u jednoj smjeni, točnije jedan dan ujutro, drugi popodne jer je još jedan liječnik otišao iz Ludbrega u Varaždinske Toplice gdje je otvorio privatnu praksu koju nije mogao otvoriti u Ludbregu.

Trenutno o Ludbrežanima brinu dva doktora umirovljenika na pola radnog vremena, dok ih je prije nekoliko mjeseci bilo tri na puno radno vrijeme. Ovih su dana na e-mail adresu gradonačelnika pristigli brojni upiti građana nezadovoljnih situacijom u Domu zdravlja.

– Zajedno s Gradskim vijećem Grada Ludbrega već duže rješavamo problem zdravstvene zaštite u Ludbregu, ne samo pedijatrije nego i svih ostalih liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.  Slali smo i zamolbe i zahtjeve županu i Varaždinskoj županiji da  riješe ovaj gorući problem u Gradu Ludbregu. Nažalost, Grad Ludbreg ni gradonačelnik ni Gradsko vijeće, nisu zakonski nadležni za dugogodišnju nebrigu i zapostavljanje zdravstvene skrbi u Ludbregu, od neuređivanja i neodržavanja našeg Doma zdravlja do nedostatka liječnika u gotovo svim domskim ambulantama. Proslijedit ćemo Vaš apel na župana i na ravnatelja Doma zdravlja Varaždinske županije – kaže gradonačelnik Bilić te dodaje kako je Grad Ludbreg sudjelovao u kupnji RTG uređaja, opremanju pedijatrijske ambulante namještajem, CRP analizatorom, TV uređajem te je i nadalje spreman sudjelovati u opremanju ambulante i namještajem i uređajima.

– Grad se zalaže za privatnu praksu svih doktora koji će time imati bolje uvjete i primanja te samim time biti zadovoljniji, a mi sigurniji da će doktori ostati u Ludbregu. Sve ambulante su donedavno bile privatne tako i pedijatrijska te bi najbolje rješenje bilo da to ponovno budu ukoliko župan i Varaždinska županija tako odluče, a tako bi se riješili svi problemi po pitanju zdravstvene zaštite – objašnjava gradonačelnik.

Gradsko vijeće je prije mjesec dana imalo sjednicu na temu zdravstva, donijelo je Zaključak koji je poslan županu Varaždinske županije, ravnatelju Doma zdravlja Varaždinske županije te predsjednici Upravnog vijeća Doma zdravlja Varaždinske županije.

– Odgovor do dana današnjeg nismo dobili, a u Zaključku smo ponudili rješenje koje bi zadovoljilo i liječnike i pacijente. Riječ je o već spomenutom obliku rada kroz privatne ordinacije koje liječniku daju sigurnost i veću materijalnu korist, a pacijentima zadovoljstvo i kontinuitet u liječenju. Ovako se može dogoditi da Grad liječnicu i nagradi bonusom što nije u redu prema ostalim liječnicima, no ravnatelj Doma zdravlja ju zbog nekog razloga odluči premjestiti u neku drugu ambulantu bilo gdje u Županiji. Tako nećemo dobiti ništa. Vezano uz javnu ispriku pedijatrici, ne vidim zašto bi se njoj javno ispričao obzirom da javno nije bio nitko poimence spomenut. Citiram što sam rekao: “Očito je da neki ne žele raditi svoj posao u Ludbregu i traže rješenje da odu iz Ludbrega, ali to je njihova osobna stvar i stvar dogovora sa Domom zdravlja odnosno sa ustanovom u kojoj su zaposleni i to je nešto što oni moraju riješiti na pravi način.” Hvala Vam na Vašem dopisu, razumijem Vaše nezadovoljstvo i brigu. Uistinu se nadam da će se ovaj problem ubrzo riješiti za dobrobit svih nas, a posebno naših najmlađih – zaključuje gradonačelnik Bilić.