);
Aleksandru Horvatu ponovo 1. nagrada na glazbenom festivalu u Pitomači, uglazbljena njegova četvrta pjesma

Aleksandru Horvatu ponovo 1. nagrada na glazbenom festivalu u Pitomači, uglazbljena njegova četvrta pjesma

I ove je godine u Pitomači održan glazbeni Festival pjesme Podravine i Podravlja u sklopu koje je dodijeljena nagrade “Drago Britvić” za najljepše uglazbljene stihove, i to u dvije kategorije: stihovi na kajkavskom narječju i stihovi na standardnom hrvatskom jeziku.

U kategoriji najbolji tekst na kajkavskom narječju prva nagrada pripala je Ludbrežaninu Aleksandru Horvatu za stihove “Čuvaj Podravinu” u izvedbi Laure i Krešimira Kovačevića.

Da bi pjesma uopće bila uglazbljena mora proći dva kruga odabira.

– Prvi krug je takozvano literarno povjerenstvo koje procjenjuje vrijednost tekstova i određeni broj prijavljenih pušta u drugi krug u kojem sami skladatelji proučavaju tekstove i razrađuju ideje. Kad prođete i taj drugi krug onda vas obavijeste da će vam pjesma biti izvedena na festivalu. – objašnjava Aleksandar Horvat.

Pjesma ‘Čuvaj Podravinu’ je već četvrta pjesma ludbreškog stihoklepca koja je uglazbljena u sklopu ove manifestacija.

– Prošle godine su to bile pjesme ‘Pod brezom’ i ‘Pred večer na Dravi’, a godinu prije ‘Drava teče tebe ni’. – ističe Aco kojem ovo nije prva nagrada iz Pitomače i navedenog festivala. Naime, prošle godine je također dobio prvu nagradu za pjesmu na kajkavskom ‘Pod brezom’.

– Sad već neko vrijeme pišem zavičajne pjesme i naučio sam razliku između pisanja pjesme za recimo zbirku i pjesme za uglazbljivanje. Ove nagrade su samo poticaj za dalje. Sretan sam, naravno da sam sretan i ponosan. – zaključuje naš Aco.

Pjesmu ‘Čuvaj Podravinu’ možete poslušati u nastavku.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content