Trkači uključeni u ovogodišnju svjetsku Utrku mira na svojoj su europskoj ruti danas nakratko stigli i u Ludbreg.

Utrka mira najveća je mirovna utrka na svijetu, koja se održava svake godine i ima za cilj promicanje međunarodnog prijateljstva i razumijevanja. Trkači, putujući kroz više od 160 zemalja svijeta, nose upaljenu baklju čiji plamen simbolizira ljudsku težnju za životom u harmoniji te ju predaju iz ruke u ruku stanovnicima tisuća mjesnih zajednica kroz koje prolaze. Utrku mira je utemeljio Sri Chinmoy 1987. godine, a u Hrvatskoj se održava od 1989. godine.

Svoje putovanje kroz Hrvatsku trkači su započeli 2. listopada u Iloku, a sutra bi trebali stići na odredište u Veliku Goricu. Ukupno će otrčati 459 kilometara.

Krenuli smo u ponedjeljak iz Iloka, prošli kroz Slavonski brod, Požegu, Viroviticu, Koprivnicu i sad smo došli ovdje. Na svom putu posjećujemo škole, zajednice, atletske klubove te mjesne i državne institucije i organizacije. Pri svakom takvom susretu slavimo istu stvar – svjetski sklad, a ujedno odajemo priznanje ljudima lokalne zajednice koji na svoj poseban način rade na uspostavi harmonije, razumijevanja i prijateljstva. – istaknuo je sudionik utrke iz Pule, Gianluca Marangon.

Utrka se trči na principu štafetne.

– Ja primjerice pretrčim 5 kilometara, kad se umorim stanem i mijenja me netko od kolega. Jedino na taj način uspijemo otrčati velike kilometraže u kraćem vremenu. – objašnjava Gianluca Narangon.

Internacionalni tim koji trči ovu utrku u Ludbregu su na igralištu kod osnovne škole dočekali djelatnici gradske uprave i predsjednik Gradskog vijeća Grada Ludbrega Darko Jagić te učenici OŠ Ludbreg koji su ih trčeći ispratili do Selnika odakle su trkači nastavili svoj put prema cilju.

Inače, poruka Utrke Mira je vrlo jednostavna. Ako možemo trčati zajedno u miru i skladu, tada možemo zajedno živjeti u miru i prijateljstvu! Svatko od nas može promijeniti svijet – dajući živući primjer drugima i čineći simbolično prvi korak! U tom duhu možemo trčati s bakljom, prenijeti je par kilometara ili je samo primiti i dati dalje – svaki korak se računa.