‘S koljena na koljeno’ naziv je izložbe koja je danas otvorena u izložbenom prostoru dvorca Batthyany, a koja govori o pričama i legendama našeg kraja koje se usmenim putem prenose s generacije na generaciju.

Ono što je zanimljivo je da su u pripremi izložbe sudjelovalo učenici OŠ Ludbreg, Martijanec, Sveti Đurđ i Veliki Bukovec te članice udruge ‘Žene iz Centra svijeta’.

– Učenici su mjesec dana aktivno istraživali zanimljive priče svog kraja, a glavni izvori informacija bile su im njihove obitelji, bake i djedovi, susjedi, rodbina. Priče i legende koje su saznali prikazane su upravo kroz ovu izložbu prigodnog naziva ‘S koljena na koljeno’. – objasnila je Jelena Koprek, voditeljica Muzeja grada Ludbrega, glavnog organizatora ovog događaja.

Muzej je u sklopu ove akcije prezentiran kao mjesto kreativnog učenja i stvaranja, a nematerijalna baština kao vrijedna i zanimljiva. Potvrdili su nam to i sami učenici.

Među pričama i legendama koje su dio ove izložbe smjestila se i priča o nastanku imena sela Hrženica i Priles, a istraživale su ih Ivona i Lara, učenice 7. razreda OŠ Sveti Đurđ.

– Za istraživači dio trebala su nam otprilike dva tjedna. Bilo nam je zanimljivo slušati priče koje su nam pričali naši stariji sumještani i obitelj. – rekle su nam.

Vjerujemo da i vi znate neke od priča koje su izložene u sklopu ove izložbe, a vjerujemo da ćete se s nekima ‘sresti’ po prvi puta.

– Nastavit ćemo s istraživanjima na ovu temu, nastavit ćemo prikupljati priče i legende kako bi jednog dana izdali publikaciju o usmenoj predaji našega kraja. Želja nam je da sve ove prikupljene priče koje vidite danas na izložbi također objedinimo u jedno manju knjižicu kako bi ostale zapisane. Mislim da će te pričice biti drage svima . – istaknuo je Branko Dijanošić, ravnatelj Centra za kulturu i informiranje ‘D. Novak’ Ludbreg.

Spomenimo i kako su sve izložene priče popraćene likovnim radovima za koje su također zaslužni sami učenici.

Ovom izložbom Muzeja grada Ludbrega po prvi se puta uključio u Edukativnu muzejsku akciju koja se već 28 godina održava u povodu Međunarodnog dana muzeja. Glavni cilj akcije je aktivno uključivanje posjetitelja svih dobnih skupina u rad muzeja.

Napomenimo i kako je izložba ujedno i dio programa Ludbreg petkom, a može se razgledati sve do 1. lipnja i to radnim danom od 7:30 do 14 sati uz prethodnu najavu na broj telefona 042/421-512. Ulaz je besplatan.