);
U ovogodišnjem Vrelu nadahnuća autori iz cijele Hrvatske pa i susjedne Srbije

U ovogodišnjem Vrelu nadahnuća autori iz cijele Hrvatske pa i susjedne Srbije

„Vrelo nadahnuća“ natječaj je Radio Ludbrega duhovno–religioznoga stvaralaštva za kratke književne vrste i glazbeni uradak na koji se ove godine javilo čak 50 autora s oko 90 radova iz cijele Hrvatske, od Osijeka do Dubrovnika, pa i iz susjedne Srbije.

Najbolji radovi izabrani su za izvođenje na svečanosti predstavljanja koja je sinoć održana u Vijećnici Centra za kulturu i informiranje “Dragutin Novak”. Radove 11. natječaja “Vrelo nadahnuća 2023” interpretirali su sami autori. Uz Edija Vugrinca koji je dao svoj stručni sud u glazbenom dijelu, svoj su doprinos u prosudbenom povjerenstvu dali Iva Havaić, Aleksandar Horvat i Jasminka Vugrinec koja je u ovom natječaju od njegovih samih početaka.

– Povodom 500. obljetnice priznanja lubreškoga čuda 2013. godine prvi je put u javnost poslan poziv koji je ove godine pobudio velik interes. Koprivnica, Slavonski Brod, Osijek, Inđija, Varaždin, Ivanec, Zagreb, Rijeka, Split, Dubrovnik, samo su neka od mjesta koja su – posredstvom njihovih književnika i glazbenika – danas s nama ujedinjena oko iste ideje da zajedno oplemenimo mjesto i vrijeme koje nam je povjereno – rekla je Jasminka Vugrinec. Pojasnila je kako svi autori nisu zastupljeni u Zborniku, izabrani su oni najuspjeliji koji mogu predočiti bogatstvo duhovnosti u našem podneblju. Posebno raduje činjenica da su pristigli radovi na svim našim narječjima i u svim oblicima, od lirskih pjesama do priča, eseja, dramskih radova i glazbenih dijela.

– Izabrali smo one koji u najljepšem svjetlu reflektiraju značaj, raznolikost kulturnog, jezičnog, književnog, glazbenog i svakog drugog aspekta života, jednako tako i plemenitost svjetonazora. Zajedno sa suradnicima, pomno smo razmatrali svaki rad i složili se u odabiru onih koji su se istaknuli kao najkvalitetniji. Osobno, bilo je ovo poticajno iskustvo jer druženje s genioznim umjetničkim mislima oplemenjuje svakoga. Svatko od nas iz povjerenstva izabrao je svoje favorite na samo, a bilo je prekrasno na kraju vidjeti da jednako razmišljamo – rekla je Jasminka Vugrinec.

Predstavljanju zbornika nazočio je Kristijan Stojko, ludbreški župnik koji je naglasio značaj ovakvog natječaja.

– Vidjeti ovoliki interes je predivno, listajući Zbornik primjećujem da su uistinu zastupljeni autori iz čitave Hrvatske pa čak i izvan njenih granica. Prošle sam godine prvi put imao priliku nazočiti ovom događaju i slušajući u ovim danima kada smo u gužvi i imamo brojne zadatke, ovdje smo se uistinu duhovno okrijepili – kazao je župnik.

U posljednjem dijelu jučerašnjeg programa uručene su nagrade, priznanje za doprinos proznome stvaralaštvu primio je Tibor Martan, priznanje za doprinos lirskome stvaralaštvu primio je Vinko Pavić, a Darku Foderu uručeno je priznanje za čuvanje i promicanje kajkavskoga izričaja.

Glavnu nagradu za najbolje djelo duhovne tematike povjerenstvo je ove godine odlučilo podijeliti na dva djela – za književni i za glazbeni umjetnički izričaj:

Nagradu za najbolji književni rad na natječaju duhovnoga stvaralaštva Vrelo nadahnuća primio je Vladimir Šuk, a nagradu za najbolje glazbeno djelo na natječaju duhovnoga stvaralaštva Vrelo nadahnuća Filip Šopar.

Predstavljanje zbornika glazbeno je uveličalo Pjevačko društvo mladih Trinitas iz Ludbrega. Svojim ilustracijama ovogodišnji Zbornik uljepšala je likovna umjetnica Sonja Đurkin.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content