U Ludbreg stiže izložba filmskih plakata popraćena besplatnim filmskim projekcijama

U Ludbreg stiže izložba filmskih plakata popraćena besplatnim filmskim projekcijama

BESPLATNE PROJEKCIJE Vlak u snijegu, Družba Pere Kvržice i Vuk samotnjak vraćaju se na veliko ludbreško platno

U sklopu programa Ludbreg petkom Centar za kulturu i informiranje ‘D. Novak’ ugostiti će izložbu pod nazivom ‘Dječji pogled’. Otvorenje će se održati u petak, 15. rujna, s početkom u 18 sati u holu ludbreške kinodvorane, a izložba će se moći razgledati sve do 30 rujna.

Autor izložbe i kustos programa je Mladen Burić, načelnik Odsjeka za obradu filmskog, video i foto gradiva Hrvatskog državnog arhiva.

Riječ je o izložbi printeva filmskih plakata iz Zbirke filmskih plakata Hrvatske kinoteke Hrvatskog državnog arhiva. Tema izložbe „Dječji pogled“ odredila je izbor plakata filmova nastalih u razdoblju od 1953. do 2006. godine koji svojim vizualnim rješenjima ne samo da uspješno promoviraju film za koji su rađeni već i govore o stilu vremena u kojem su nastali. Osim u stilu odabrani plakati se razlikuju u tehnici izrade, od crteža, kolaža i fotografije do kombinacije više tehnika u kojima su se okušali likovni autori kako bi u toj primijenjenoj formi dali svoj pečat. Tako se na jednom mjestu mogu pored većeg broja nepoznatih autora naći i radovi majstora stripa poput Ferdinanda Bisa, Andrije Maurovića, Mirka Ilića i Radovana Domagoja Devlića. Autor izložbe i kustos programa je Mladen Burić, načelnik Odsjeka za obradu filmskog, video i fono gradiva.

Namjera je kroz ovu izložbu publici mlađe generacije, i ne samo njoj približiti jedan oblik vizualnog sadržaja koji prije pojave digitalnih tehnologija bio osnovni i obavezan način prezentacije određenog filmskog djela, te je kao takav ostao i danas neizostavno prisutan.

U sklopu navedenog programa održat će se i besplatne projekcije filmova.

Tako će se u petak, odmah nakon otvorenja izložbe, u 19 sati moći pogledati film Vlak u snijegu. U subotu, 16. rujna, prikazivat će se srednjometražni film Jurnjava za motorom koji će početi u 17 sati, a nakon toga u 18 sati slijedi Družba Pere Kvržice. U nedjelju, 17. rujna, također prvo srednjometražni film Piko s početkom u 17 sati, nakon čega film Vuk samotnjak u 18 sati.

Drugi dio filmskog programa održavat će se idući vikend. Tako će se u subotu, 23. rujna, u 17 sati moći pogledati film Tajna starog tavana, a u nedjelju u 19 sati Sinji galeb.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content