);
U dvorcu Batthyany otvorena izložba čipke Nevenke Špoljarić

U dvorcu Batthyany otvorena izložba čipke Nevenke Špoljarić

Izložba je rezultat dugogodišnje truda i rada Ludbrežanke Nevenke Špoljarić, koja je uz vođenje obrta kojeg je otvorila sa suprugom uspjela ukrasti vremena za sebe i stvari koje ju usrećuju i opuštaju, a to je ručni rad.

U tehnikama heklanja, vezenja i izrade križića je samouka ili ih je naučila iz predaje starijih žena. S vremenom je razvila interes za zlatovez te lepoglavsku i pašku čipku. Tako je upisala tečajeve zlatoveza kod g. Leinwebera i čipku kod certificiranih majstorica lepoglavske čipke.

– Čipku na batiće radim jedno duže vrijeme te sam izradila više komada idrijskih i lepoglavskih motiva koje možete razgledati na ovoj izložbi. Danas je jako teško doći do izvornih shema pa je stoga jako važno brinuti o očuvanju postojećih koje i ja posjedujem nekoliko. Ručni rad je vrlo važna i vrijedna kulturna baština koja nema cijenu, u koju se ulažu sati i sati predanog rada i raznih trenutnih emocija. – istaknula je autorica Nevenka Špoljarić, inače članica udruge Žene iz Centra svijeta koja je bila inicijator ove izložbe.

– Naša udruga već dugi niz godina sudjeluje u najvećoj ludbreškoj manifestaciji upravo izložbom naših članica, prošle godine Nevenka Špoljarić upoznala nas je s heklanim radovima, a ove godine na red je došla lepoglavska čipka. Izložba je rezultat njezinog dugogodišnjeg rada, truda i volje te brojnih tečajeva usavršavanja koje je autorica završila – objasnila je predsjednica udruge ‘Žene iz Centra svijeta’ Ana Katana.

Spomenimo i kako su jučerašnji program otvorenja glazbom uveličale Silvija Novak i Ana Glasnović.

Izložba koja je nastala u suradnji s Centrom za kulturu i informiranje ‘D. Novak’ može se razgledati ovog vikenda u radnom vremenu od 10 do 17 sati, te od 4. do 14. rujna i to radnim danom od 8 do 14 sati uz prethodnu najavu na 042 306 113.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content