‘Akvarelni baleti’ naziv je izložbe slika čije je otvorenje održano danas u izložbenom prostoru dvorca Batthyany. Glavni motiv radova su, pogađate, balerine.

– Balerine nisu prikazane u onom najboljem reprezentativnom svijetlu, za vrijeme izvedbe na pozornici kada su u punom sjaju. Odlučila sam pažnju posvetiti trenutcima u kojim su balerina iza zastora, na pauzi ili kad obuvaju svoje plesne papuče. – objasnila je autorica Larisa Golec kojoj je ovo treća samostalna izložba u Ludbregu.

Larisa živi u Donjoj Dubravi, međutim rođena je i svoje je djetinjstvo provela u Rusiji. Teta ju je često vodila na balet, prvi dojmovi ostali su u njenom sjećanju.

– Sve je to utjecalo na mene i odabir ove teme nije nešto što se desilo preko noći. Želja za tim postojala je duži niz godina. U glavi su postojale neke smjernice, istraživala sam malo i druge slikare, proučavala njihove radove. Na kraju se formirala ideja o tome što ja želim reći i na koji način to prikazati uz pomoć svojih radova. – dodala je autorica.

Izloženi radovi nastali su tehnikom alla prima odnosno direktnim slikanjem u kojem se slojevi mokre boje nanose na prethodno nanesene slojeve mokre boje.

– Slika nastane u roku od neka tri sata. Meni osobno ta tehnika najviše odgovara i mislim da balerine rađene u toj tehnici izgledaju jako dojmljivo. – zaključila je Larisa koja se slikanjem i modeliranjem bavila kroz cijelo svoje školovanje.

Slikarstvo ju je posebno ispunjavalo te je nakon upoznavanja i rada s različitim tehnikama počelo njeno pravo stvaralaštvo u slikanju. U Hrvatskoj je završila dvije godine aktivnog tečaja slikanja u Koprivnici, pod vodstvom slikara Ivana Lovrekovića. Tehniku slikanja usavršila je kod Igora Modrića, profesora crtanja i slikanja Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu.

Akvarelnu tehniku slikanja usavršila je kod akademskog slikara Sergeya Kurbatova i akvarelistice Anne Ivanove. Od 2018 godine vodi tečaj akvarela u gradu Prelogu.

Izložbu u dvorcu Batthyany možete razgledati radnim danom do 30. listopada uz prethodnu najavu na 042 306 113.