Jučer je u Sportskoj dvorani Gospodarske škole Varaždin održana škola poduzetništva i IKT-a u sklopu projekta Lori. U sklopu programa škole održane su prezentacije i predavanja o testiranju darovitih učenika, korištenju dronova u školama kao dio izvannastavnih aktivnosti, jačanju poduzetničkog mindseta kroz likovnu umjetnost te je izvršena demonstracija simulatora i letenje dronom.

Gradonačelnik Grada Ludbrega, Dubravko Bilić, održao je prezentaciju o budućem STEM centru LORI koji će biti, između ostalog, nadogradnja postojećim Centrima izvrsnosti na području Varaždinske županije. Svim sudionicima škole, učiteljima i ravnateljima, prezentirane su projektne aktivnosti te budući STEM centar LORI koji će se temeljiti na skandinavskom modelu učenja  Newton soba. Cilj svih aktivnosti je potaknuti razmišljanje izvan okvira i multidisciplinarni pristup učenju.

U sklopu Regionalnog znanstvenog centra LORI bit će opremljene dvije Newton sobe, jedna vezana uz matematiku, biologiju i kemiju koja će koristiti prirodne resurse Otoka mladosti, a druga povezana s astronomijom i fizikom u kojoj će se nalaziti simulator letenja, jedini na sjeveru Hrvatske i ovom dijelu Europe.

– To je jedan od najvažnijih projekata za Grad Ludbreg, ali i za Varaždinsku županiju, pa i Hrvatsku. Prvi je takav projekt u našoj zemlji koji će donijeti model obrazovanja nordijskih zemalja u STEM području, koji se primjenuje već niz godina jer se pokazao kao dobar. Sve je počelo kao privatna inicijativna entuzijasta koji su htjeli STEM uvesti u škole, kasnije je to prihvatila norveška država kao dio redovnog kurikuluma, a potom se taj program proširio po cijeloj Europi. Ludbreg i Varaždinska županija su prva lokacija u Hrvatskoj s Newton sobama – rekao je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

U sklopu škole poduzetništva i IKT-a sudjelovalo je preko 100 nastavnika i ravnatelja osnovnih i srednjih škola.