Članovi dviju obitelji Havaić iz Sigeca Ludbreškog već drugu godinu za redom osim kukuruza, pšenice i ječma uzgajaju i patlidžan. Ova biljka porijeklom iz Indije i Šri Lanke uzgaja se već više od tri tisuće godina i tamo je izuzetno cijenjena. Patlidžanu odgovara dosta vlage uz podosta topline, a toga je ove godine bilo na pretek. Njegovi plodovi su egzotičnog oblika, pikantnog su okusa s hranjivim sastojcima jer posjeduju ugljikohidrate, bjelančevine, vitamin C i vitamine iz skupine B te biljna ulja i mineralne soli.

-Ukupno imamo posađeno jedan hektar sadnica patlidžana na dvije parcele. Presadnice smo dobili od Podravke s kojom imamo ugovor o otkupu. Sadili smo 10. lipnja, a prva berba je bila 1. rujna. Ovo je sada peta ovogodišnja berba, a tijekom listopada planiramo još tri. Očekujemo urod od ukupno 40 tona i to je isplativije od kukuruza, ali zahtijeva puno radne snage. Osim toga ovo je tvornica pod nebom i ovisimo o dragom Bogu jer da je tuča bila dva tjedna kasnije od prvog uroda ne bi bilo ništa – rekao je Ivica Havaić.

U berbi smo zatekli cijelu Ivičinu obitelj, suprugu Ružicu te njihovu djecu Pavla i Luciju. Zajedničkim snagama radi i obitelj njegovog brata blizanca Tomislava koju čine supruga Ksenija te djeca Filip, Marta, David, Ana i Lovro. Mladima još uvijek pomažu koliko mogu djed Stjepan i baka Betika.

-Patlidžan beremo goričnim škarama jednom tjedno uglavnom ponedjeljkom i onda vozimo na otkupnu stanicu u Dubovicu kod Halca. Odande se patlidžani kamionima odvoze u Varaždin u Podravkina tvornicu za preradu povrća Kalnik. Sada podabiremo velike plodove, a manji se ostavljaju da rastu još tjedan dana. Posljednja berba bit će prije Svih svetih jer do tada traje otkup i onda se beru svi plodovi bez obzira na veličinu. Patlidžani se u Podravkinoj tvornici koriste isključivo za proizvodnju ajvara, a kod kuće ih možete pržiti na ulju i pohati. – pojasnio je Tomislav.

Na kraju valja reći i sljedeće. Lijepo je vidjeti kako su ove dvije obitelji braće blizanaca Ivice i Tomislava složne. Pratili smo ih odmah na početku kampanje proizvodnje patlidžana dok su krajem lipnja cisternom ispumpavali višak vode sa zemljišta. Djeca su im vrijedna, poslušna i pomažu roditeljima u svakojakim poslovima bez pogovora i bez pretjerane uporabe mobitela. Ovu objavu na internetu oni će sasvim sigurno vidjeti tek kad dođu kući jer sada su vjerojatno još uvijek na drugoj parceli zasađenoj patlidžanima. Bravo za Havaiće.