Pretposljednjeg dana mjeseca rujna u Lovačkom domu u Ludbregu obilježen je Međunarodni dan starijih osoba. Ovaj značajan dan za starije osobe održava se od 1991. godine na inicijativu Glavne skupštine Ujedinjenih naroda koja je u prosincu 1990. godine 1. listopad proglasila Međunarodnim danom starijih osoba. Cilj je naglasiti važnost osiguravanja i prilagođavanja životne sredine potrebama i sposobnostima osobama treće životne dobi. Proglašenjem Međunarodnog dana starijih osoba žele se potaknuti države da starijim članovima zajednice osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Druženje za ludbreške umirovljenike organizirala je Udruga umirovljenika i starijih osoba regije Ludbreg koja broji 250 članova. Udrugu već 16 godina vodi Katarina Sačer, a njezin zamjenik je Stjepan Hižak. Nakon ručka koji je pripremljen u suradnji s LD Srnjak Ludbreg uručene su zahvalnice osobama koji pomažu rad Udruge, a zatim je počelo druženje i ples uz živu muziku. Naime, šaljiva krilatica ludbreških umirovljenika, koju su istaknuli na plakatu, glasi ‘Za posao prestari, za umrijeti premladi, a za ples, druženje i izlet taman’. Šalu na stranu, mnogo je primjera gdje bilježimo da se mentalno zdrave i vitalne osobe upisuju na fakultete u poodmakloj životnoj dobi pa čak i zapošljavaju iako su navršile sedamdeset i više godina života. Tako je nedavno dvadesetak starijih osoba i umirovljenika prisustvovalo edukaciji o korištenju interneta koja je održana u Centru za kulturu i informiranje Dragutin Novak u Ludbregu.

Prije sportskih igara i natjecanja u belotu, šahu i pikadu sve prisutne pozdravila je prigodnim govorom predsjednica Udruge umirovljenika Katarina Sačer, a prisutne je pozdravila i Tamara Pejić iz Udruge Dia-Mel Ludbreg koja je građanstvo pozvala na obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa 14. studenog.

Imali smo prilike razgovarati i sa glasnogovornicom Udruge umirovljenika Katarinom Namjesnik koja je jedna od najaktivnijih članica.

-Prije pedeset godina Sofija i Ivan Filipović doselili su  iz Tuhovca u Selnik, a naši su članovi već dvadeset godina. Kako svoju svadbu nisu, zbog siromaštva koje je tada vladalo, mogli organizirati na željeni način mi smo im pripremili svadbu za njihov zlatni pir. Svadba je bila pripremljena u tajnosti u prostorijama koje koristi naša udruga, prema svadbenim običajima, sa svadbenom tortom i ‘mladenci’ su bili jako iznenađeni te su plakali od sreće – rekla je Katarina Namjesnik.

Katarina pomaže članovima Udruge koji nemaju prijevoz pa ih svojim automobilom dovozi na umirovljeničke susrete pa čak i na preglede u koprivničku ili varaždinsku bolnicu što je za svaku pohvalu. Umirovljenici i starije osobe će pomoći jedni drugima kada to mogu, a kada to nisu u mogućnosti budimo obzirni prema njima i pomognimo im jer znajmo i nas čekaju dani kada će nam pomoć biti dobrodošla.