);
Tvrtka Inoxmont–VS iz Sigeca Ludbreškog održala Dan otvorenih vrata

Tvrtka Inoxmont–VS iz Sigeca Ludbreškog održala Dan otvorenih vrata

INOXMONT-VS je poduzeće osnovano 2008. godine u Ludbregu, a nastalo je udruživanjem nekoliko tvrtki koje imaju više od 20 godina međunarodnog iskustva na sličnim područjima poslovanja da bi zajedničkim nastupom na tržištu mogle udovoljiti specifičnim potrebama pojedinih projekata.

Svrstani su među top pet tvrtki u svojoj branši, a ono po čemu najviše odskaču su ulaganja, kako u proizvodnju i tehnologije, tako i u radnike.

Današnjem Danu otvorenih vrata prisustvovali su učenici Srednje škole Ludbreg koji se školuju za strojarskog računalnog tehničara i tehničara za mehatroniku. Ovom su prigodom razgledali industrijski pogon te dobiti konkretne informacije o mogućnostima zapošljavanja, suradnje i zajedničkim nastupima na domaćem i stranom tržištu.

Inoxmont-VS nudi mogućnost zapošljavanja kandidatima strojarskih profila svih razina i dobnih skupina. Kako bi u ovim izazovnim vremenima doskočili brzim promjenama i potrebama tržišta, osnovali su i interni Centar za edukacije u kojem nude mogućnosti usavršavanja za TIG i REL zavarivače i cjevare-izometričare.

Direktori Zlatko Sova i Mladen Vidović istaknuli su kako trenutno imaju preko 200 zaposlenih radnika.

-Od toga je njih više od 70 posto prošlo ovu našu internu edukaciju. Educiramo bravare, strojobravare i izometrične cjevare za koje recimo ni ne postoji srednjoškolsko obrazovanje, a ono je već 50 godina deficitarno zanimanje. Sudjelovali smo u preko 500 projekata od čeka je dvjestotinjak samostalnih. Imamo jako veliku kvalitetu prepoznatu na vanjskom tržištu, a sve je to rezultat kvalitetnog kadra koji je ključa. – istaknuo je direktor Zlatko Sova, a Mladen Vidović se osvrnuo i na beneficije.

– Radimo na tome da zadržimo ljude koliko god je to moguće. Imamo iznadprosječne plaće, imamo beneficirani radni staž, 24-satno osiguranje za sve zaposlenike te nudimo specijalizacije usavršavanja, ali i praktičnu nastavu. – rekao je direktor Vidović.

No, unatoč tome radne snage i dalje nedostaje. Upravo se o toj temi raspravljalo na okruglom stolu koji je održan nakon razgledavanja pogona.

Svoja su mišljenja po tom pitanju iznijeli gradonačelnik i saborski zastupnik Dubravko Bilić, saborski zastupnik Predrag Štromar, županijski vijećnik Krunoslav Lukačić, ravnatelj Srednje škole Ludbreg Josip Zdelar te direktori tvrtke Inoxmont – VS Zlatko Sova i Mladen Vidović.

Direktori su istaknuli da postoji problem odljeva radne snage i nedostatka kvalitetnih kadrova, a rješenje problema vide u sinergiji industrijskog sektora, obrazovnih institucija te državne i lokalne uprave.

– Ludbreg je stvarno industrijsko središte ovog dijela. Prije 10 godina smo se odlučili u Ludbregu osnovati srednju strukovnu školu upravo s ciljem da potičemo deficitarna zanimanja. Sada imamo i STEM centar. Želimo poticati djecu da se okrenu matematici, fizici, biologiji, kemiji… Nadamo se da će i taj centar malo više ponukati mlade da se upisuju u strojarska i inženjerska zanimanja u kojima vrlo lako mogu pronaći posao. Ono što je najveći problem hrvatskog obrazovanja je da vrlo teško prati suvremene trendove i potrebe gospodarstva. Ovo je tehnološki izuzetno inovativna i kompetitivna industrija koja se mijenja vrlo brzo, a obrazovni sustav to ne može ispratiti. Teret onda ide na same poslodavce koji moraju kreirati upravo ovakve priče obrazovanja kakvu ima Inoxmont. – poručio je gradonačelnik grada Ludbrega Dubravko Bilić.

Dio rješenja ovog problema nazire se i u obrazovanju odraslih u koje je nedavno krenula ludbreška srednja škola.

– Oformili smo obrazovanje odraslih, trebale su nam pune tri godine za birokraciju i dozvole. Jedni smo od rijetkih koji provode mikrokvalifikacije kroz HZZ vaučere na temelju koje država u 100 postotnom iznosu financira obrazovanje. Imamo 81 polaznika u cijeloj Hrvatskoj, od Nove Gradiške, Velike Gorice, Kutine do Ludbrega. Ovih dana dobili smo i dozvolu za mikrokvalifikacije vezane uz zavarivanje i to treba maksimalno iskoristiti. Nedavno smo nabavili i simulator za zavarivanje koji će, nadamo se, zainteresirati učenike upravo za tu vrstu zanimanja. – istaknuo je ravnatelj Srednje škole Ludbreg Josip Zdelar.

O potencijalnim promjenama u obrazovnom sustavu govorio je saborski zastupnik Predrag Štromar. Istaknuo je kako po tom pitanju postoje dva nivoa odlučivanja, županijski i državni.

– Varaždinska županija je tu odradila doba posao i inicijativa gradonačelnika Bilića da se Osnovna škola Ludbreg prebaci na upravljanje lokalnoj samoupravi je dobra inicijativa. Na taj način grad može prilagođavati sve uvjete obrazovanja već u osnovnoj školi. Županije i gradovi puno bolje znaju kakve su njihove potrebe. Na državnoj razini procedura traje. Županija je ta koja treba predavati zahtjeve prema državnoj razni, a na nama je onda da lobiramo da se to i odradi. – rekao je saborski zastupnik Predrag Štromar.

Županijski vijećnik Krunoslav Lukačić dotaknuo se mogućnosti financiranje obrazovnih institucija i centara za kompetitivnost iz europskih fondova.

– Sredstva postoje samo treba napraviti dobru priču u koju će se uključiti i akademska i sveučilišna zajednica i srednje škole i gospodarstvenici. Varaždinska županija ima temelja za to. – zaključio je.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content