Ludbreška bonsai udruga “Sjeverozapad“ u sklopu “Aktivnog ljeta u Ludbregu” organizira tri bonsai radionice, tri nedjelje za redom na ludbreškom Otoku mladosti i to, 6., 13. i 20. kolovoza. Sve radionice su besplatne, traju od 9 do 15 sati i nisu tematski sljedne, tako da možete prisustvovati bilo kojoj.

Program radionica nije strogo vremenski određen, a odvijat će se oko nekoliko tema. Evo što možete očekivati.

– analiza primjeraka drveća (tree critique) – upoznajte vrste i njihove karakteristike, upoznajte proces analize fizičkih karakteristika pojedinog primjerka, razvoj dugoročnog idejnog rješenja oblika, te donošenja konkretnih odluka o potrebnim radnjama. Analize će se raditi na drvcima članova ili na drvcima posjetitelja koji ih donesu na radionicu.

– moje prvo bonsai stabalce – osigurat ćemo određen broj pogodnih rasadničkih primjeraka drveća ili grmova za razvoj (“prebonsai materijal“) pa će posjetitelji uz pomoć voditelja radionice raditi na izabranom stablu koristeći bonsai alate, materijale i tehnike, napraviti prvi inicijalni oblik na primjerrku, te ga ponijeti sa sobom na daljnju njegu i uzgoj (do neke sljedeće radionice)

– ljetni sezonski radovi – ljeto je vrijeme kad s bonsai stabalcima nema previše posla jer ona zbog visokih temperatura prelaze i lagano stanje mirovanja, ovogodišnji rast je završio, te je preostalo tek rad na mrtvim dijelovima drveta, usmjeravanju grana te popravcima oblika. Radit će se na drvcima članova koja su još u fazi razvoja u punokrvna bonsai stabalca. U tom procesu može se mnogo naučiti, posebno o tehnikama.

Što vam treba za radionicu?

– U principu ništa ako ćete doći samo na druženje u ulozi promatrača. No, ako imate kakvo drvce koje je bonsai ili vi mislite da je bonsai, donesite ga sobom, obogatit ćemo vas za neka nova saznanja. Osiguravamo radne stolove, okretalice, alate i besplatni potrošni materijal.Za one koji žele izraditi svoje prvo bonsai stabalce (inicijalno oblikovanje) moguće je par eura troška za radni primjerak koji će postati vaše vlasništvo. – poručuju iz Bonsai udruge Sjeverozapad.

U slučaju lošeg vremena radionice će se održati u Međugeneracijskom centru u Ludbregu (Trg svetog Trojstva 18). Informacije pratite na Facebook stranici Bonsai udruge Sjeverozapad i Aktivno ljeto u Ludbregu.