);
Tehnika za sve: Cilj nam je biti generator napretka i bolje budućnosti

Tehnika za sve: Cilj nam je biti generator napretka i bolje budućnosti

Zajednica tehničke kulture Ludbreg tijekom 2022. godine osmislila je aktivnost LOKALNA ROBOLIGA u kojoj se djeca koja pohađaju različite škole u okolici Ludbrega susreću 2-3 puta godišnje i zajedno rješavaju programske zadatke na bazi micro:bit tehnologije.

– Ideja se oslanja na IRIM robotsku ligu, ali nije bila toliko zahtjevna i komplicirana za provođenje. Kako je Lokalna robotska liga pokazala da djeca vole robotiku i da se vole družiti s vršnjacima iz drugih škola koji se isto tako zanimaju za robotiku, to je potaklo ZTKL na promišljanje o proširenju mogućnosti ovakve aktivnosti – pojašnjava Marija Schubert iz Zajednice tehničke kulture.

Tako je nastao projekt TEHNIKA ZA SVE koji je prepoznao Ministarstvo obrazovanja te je za provođenje osigurano 8.405,77 EUR. Partneri u projektu Zajednici su: OŠ Ludbreg, OŠ Veliki Bukovec, OŠ Martijanec, OŠ Sveti Đurđ i Grad Ludbreg.

Projekt TEHNIKA ZA SVE nastao je temeljem ideje i želje da se vještine i znanja iz tehničke kulture omoguće i čine dostupnim i djeci iz okolice Ludbrega. Namijenjen je poticanju primjene tehničkih vještina u praksi korištenjem inovativnih i kreativnih učeničkih rješenja iz područja tehnike i tehnologije.

Odgojno-obrazovne metode koje su uključene su rješavanje problema, programiranje, analitičko razmišljanje, a kod obrade materijala: konstruiranje, primjene mjera zaštite pri radu, upoznavanja svojstva materijala, uporabe alata i pribora. Osim stjecanja znanja i vještina, razvijaju se i društvene sposobnosti kao što su empatija, timski rad, bolja organizacija radnog vremena, donošenja odluka i kritičkog razmišljanja te analize ostvarenih rezultata rada.

– Cilj nam je biti generator napretka i bolje budućnosti, kako naših najmlađih članova, tako i cjelokupne društvene zajednice – pojašnjavaju u Zajednici.

U projektu je sudjelovalo preko 200 djece u različitim aktivnostima tehničke kulture. Aktivnosti koje su se obuhvatile projektom bile su Zimska škola tehnike Martijanec, Uskršnja škola tehnike Veliki Bukovec, Fotografija, Sastavi/rastavi računalo, Radio-orijentacija, Orijentacijsko trčanje, Micro:bit programiranje.

U svrhu realizacije projekta zaposlena je mlada osoba, inženjer strojarstva, kao glavni organizator i provoditelj aktivnosti, dok su volonteri ZTKL i Kluba tehnike provodili aktivnosti kao podrška i stručna pomoć.

Ideja omogućavanja dostupnosti i iste razine uključenosti vještinama i znanju tehnike provodila se na 3 razine, osobnim dolaskom mentora-edukatora u školu, radionicama tijekom praznika u školi i dovođenjem djece s lokacije škole na lokaciju odvijanja aktivnosti.

GLAVNI CILJEVI:

– obrazovanje djece iz područja tehničke kulture, elektronike, robotike

– međugeneracijska socijalizacija djece

– socijalizacija djece grad/selo

– poticanje kreativnosti i inovativnosti djece povezivanjem umjetnosti, kulture, plesa, sporta, sa tehničkim znanostima

OSNOVNE AKTIVNOSTI:

– edukativne aktivnosti

– izlaganja

– radionice

– grupni i individualni rad s djecom i mladima

KORISNICI: djeca 2.-8. razred osnovnih škola s područja grada Ludbrega te okolnih sela: Sveti Đurđ, Martijanec, Veliki Bukovec

MJESTO PROVEDBE: Grad Ludbreg i okolica: Sveti Đurđ, Martijanec i Veliki Bukovec korištenjem radnog prostora osnovnih škola i radnog prostora Zajednice tehničke kulture grada Ludbrega, ali i vanjski prostori Otoka mladosti Ludbreg.

OČEKIVANI I POSTIGNUTI REZULTATI:

– pozitivan stav prema tehnologiji, otklanjanje straha od tehnologije

– pozitivan stav djece – međugeneracijski i u odnosu selo/grad

– samostalno korištenje alata i poznavanje funkcioniranja alata

– samostalno programiranje jednostavnijih programa

– trajni interes i uključenost u aktivnosti tehničke kulture i primjena stečenog znanja u privatnom i školskom radu

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content