Svečanom sjednicom u ludbreškoj kinodvorani Srednja škola Ludbreg zaokružila je ovotjednu proslavu 10. obljetnice osnutka. Tim se povodom cijelog tjedna održavao prigodni program, kojim su učenici zajedno s profesorima obilježili ovaj prvi okrugli jubilej.

Sve je krenulo već u ponedjeljak kada je u hodniku škole otvorena izložba ‘Profesori nekad’. U utorak je bio gaming dan. Srednjoškolci su održali FIFA turnir i prikupljali namirnice za donaciju Crvenom križu. U srijedu se održavao glazbeni dan u sklopu kojeg su učenici svirali za vrijeme malih i velikog odmora, a četvrtak je bio dan za sportske aktivnosti i utakmicu koju su igrali učenici protiv profesora. Završila je rezultatom 3:11 u korist učenika.

Petak je bio rezerviran za Dan otvorenih vrata u sklopu kojeg su nastavnici i učenici Srednje škole Ludbreg, ali i učenici završnih razreda osnovnih škola iz naše okolice provodili razne radionice. Radionicama je prisustvovalo oko 260 srednjoškolaca i oko 140 učenika iz OŠ Veliki Bukovec, Svibovec, Sveti Đurđ i Ludbreg.

Centralna svečanost proslave 10. obljetnice osnutka Srednje škole Ludbreg održana je istog dana u poslijepodnevnim satima. Program svečane sjednice pripremili su i vodili sami učenici koji su pritom zahvalili profesorima na potpori i trudu koji ulažu u razvoj same škole. Uz učenike, u programu su sudjelovali profesor Ervin Jakopec koji je ovom prigodom svirao violinu te sopranistica Barbara Othman i glazbenik Bojan Jambrošić koji su nastupali uz klavirsku pratnju Marcela Dodleka.

Prisutnima se tom prigodom obratio ravnatelj ludbreške srednje škole, Josip Zdelar.

– Prve godine u našu školu upisana su 32 učenika u tri razreda, a zaposleno je bilo 12 osoba. Djelovali smo u prostorima Osnovne škole Ludbreg. Svake godine smo se širili, pa smo tako 2015. preselili u sadašnje prostore, a četiri godine kasnije smo kupili parcelu na kojoj se danas odvija praktična nastava. Došli smo do toga da trenutno imamo 259 učenika i 60 zaposlenih. Ono što mogu istaknuti je da su sva naša zanimanja deficitarna na tržištu rada. Prepoznali su to i učenici i roditelji i poslodavci. –

Ravnatelj je također spomenuo i planove za daljnji razvoj škole.

– Srednja škola Ludbreg ima velike planove. Istaknuo bih da nam je primarni interes izgraditi novu školsku zgradu, u kojoj će učenici imati još bolje uvjete školovanja, za što je ishođena i pravomoćna građevinska dozvola, kako bi imali sve na jednome mjestu, dvoranu za TZK, učionice i praktikume, jer smo sada na tri lokacije, što je organizacijski s obzirom na broj učenika jako teško izvedivo – rekao je Zdelar.

Svečanoj sjednici prisustvovao je i Željko Posavec, profesor strukovne grupe predmeta u Srednjoj školi Ludbreg, ujedno i potpredsjednik Županijske skupštine.

– Ovdje sam se zaposlio 2014. godine te tu radim i danas, tada smo još bili smješteni u Osnovnoj školi Ludbreg te se nastava odvijala u popodnevnoj smjeni zbog redovne nastave osnovnoškolaca ujutro. Trenutno smo na tri lokacije, radionica nam je smještena na drugoj lokaciji, opremljena vrhunskim HAAS strojevima, druga takva škola u Hrvatskoj. Ipak, želja nam je objediniti te sve prostore u jedan s dvoranom radi lakše organizacije. Provodili smo brojne projekte, imamo brojne uspjehe, a ključ toga su svi djelatnici ove škole – rekao je Posavec.

Čestitku profesorima i učenicima u ime ludbreškog gradonačelnika i u ime Gradskog vijeća Grada Ludbrega uputio je Darko Jagić, predsjednik vijeća.

– Početkom 80-ih godina prošlog stoljeća u Ludbregu su formirana dva razreda srednje rudarske škole iz Varaždina. Nastava je potrajala par godina, škola nažalost nije opstala, ali ideja je i dalje tinjala. Nakon trideset godina osnovana je Srednja škola Ludbreg koja je izrasla u ovo što imamo danas. Škola prati moderne trendove, a najviše nas veseli suradnja s gospodarstvenicima. Učenici se već u školi susreću sa svim proizvodnim procesima koji ih čekaju na novim radnim mjestima. – poručio je Jagić.

O kvaliteti školskih programa posvjedočili su nam sami učenici Lovro i Mateo, oboje polaznici 3. d razreda za zanimanje CNC operater.

-Drago mi je što naša škola ima CNC strojeve na kojima možemo učiti. Stvarno sam zadovoljan svim učiteljima, profesorima i ostalim djelatnicima škole. Postoji i dobra suradnja škole s gospodarstvenicima koji nam se javljaju i s kojima smo u kontaktu za posao nakon završetka školovanja. – rekao nam je Lovro. S njim se složio i Mateo. – Srednja škola Ludbreg provodi puno aktivnosti i programa. Imamo tehnologiju koja je na razini. Poslodavci primjećuju znanje koje stječemo ovdje pa već primamo i ponude za posao po završetku škole. – dodao je Mateo.