Gradska knjižnica i čitaonica ‘Mladen Kerstner’ 21. veljače obilježit će Međunarodni dan materinskog jezika i to organizacijom tribine kojoj je glavna tema projekt izrade Rječnika ludbreškog govora.

Projekt je to kojeg su pokrenuli Branko Dijanošić, ravnatelj Centra za kulturu i informiranje ‘Dragutin Novak’ Ludbreg i Stjepan Belović, a sve uz potporu Grada Ludbrega. Projektu se 2019. godine priključio i doc. dr. sc Joža Horvat koji će ujedno biti i panelist na tribini.

Upoznat će nas s dosadašnjim aktivnostima – od početne faze kada je g. Stjepan Belović kao predlagač projekta prikupio riječi i predložio rečenične potvrde, preko središnje faze dijalektološke obrade na način da s izvornim govornikom zapisuje riječi uzimajući u obzir njihovu glasovnu posebnost, uređuje gramatički blok, uređuje rečenične potvrde i označuje odnose među riječima), do završne faze (provjera s drugim izvornim govornicima, uređivanje i priprema za objavu).

Doznat ćemo detaljnije i o metodologiji izrade rječnika (zapisivanje posebnih kajkavskih glasova, oblikovanje samoga rječnika – izbor natuknica, dijelovi članka i njihova važnost za dijalektologiju općenito itd.). Sudionici tribine upoznat će se s konkretnim primjerima kako istaknuti značajke govora koje se iz rječnika mogu iščitati i uočiti razlike čak i među bliskim govorima.

I na kraju slijedi ono najzanimljivije, poziv svim zainteresiranim Ludbrežanima kojima je kajkavski na srcu na suradnju i doprinos dodavanjem novih riječi, što će zasigurno pomoći obogaćivanju rječnika i njegovanju izvornoga, domaćega jezika.

Tribina će se održati 21. veljače u vijećnici CZKIDN (Trg Svetog Trojstva 19, Ludbreg) s početkom u 17 sati.