U subotu, odmah poslije Valentinova koje je bilo u utorak, u ranim poslije podnevnim satima maskirani dječaci i djevojčice preplavili su glavni gradski trg. Iako je Fašnjak nadolazećeg utorka i makar su ove godine djeca u to vrijeme na drugom dijelu zimskog odmora njihovi roditelji rade. A djecu treba pripremiti i obući u ono što djeca požele. Nekad su svi htjeli biti kauboji i indijanci, prinčevi i princeze, a danas je ipak to malo drugačije. Danas su djeca supermeni, superheroji koji se bez problema veru po zidu iliti spajdermeni, čarobnjaci, ljepotice i sve ono što će se drugima svidjeti na Tik-Toku. Dan za ludovanje paše baš svima njima malima jedino su tete u vrtiću i učiteljice bile na sto muka što smisliti da njihova grupa bude najuočljivija i najbolja, a trebalo je osmisliti i plesnu koreografiju. Svaka se organizirana grupa uspješno predstavila pod šatorom u krugovima Centra svijeta makar su nekima maske i kostimi smetali više nego starijima. Na dječjem maskenbalu sudjelovala su djeca svih ludbreških dječjih vrtića DV Radost, podružnica DV Smjehuljica simpatičnog naziva Sunce moje malo i DV Iskrica kao i pojedini razredni odjeli učenika OŠ Ludbreg.

    Dječji maskenbal organizirali su Udruga Črni Maček Ludbreški, Grad Ludbreg i Turistička zajednica područja Centar svijeta, a svi koji su došli pogledati to dječje veselje dočekali su tradicionalni kraflini i čaj. Ludbreški ‘črni mački’ po običaju organizirali su jutarnju budnicu provozavši se kombijem ulicama grada Ludbrega. Tradicionalnih ludbreških svatov ove godine nije bilo jer teško je u današnje vrijeme pronaći mladenca visokog ‘meter cvancig’ jer po tradiciji njegova žena ima dva metra najmanje. Ipak, princeza Tara Zlatić i princ karnevala Jakov Havaić primili su ključeve grada od ludbreškog gradonačelnika Dubravka Bilića, a odsvirana je i karnevalska himna. Maskirali su se i odrasli koji vole jedan dan biti u ‘tuđoj koži’ makar su klinci iz OŠ Ludbreg i malci iz triju ludbreških vrtića prednjačili po brojnosti. Sudjelovale su i plesne skupine Crazy Hill-a, Ludbreške mažoretkinje te djeca iz udruge Ludbreško sunce. Posebno iznenađenje organizatora bili ulični zabavljači, djevojka na visokim štulama, žongler te mađioničar koji je izvodio trikove pod šatorom. Zanimljivo je bilo i klincima koji su ostali do kraja bacajući konfete u zrak koje je ispucao top Črnoga mačka.

Tradicija je, dakle, nastavljena pa ponovimo poznatu fašničku uzrečicu koja kaže: ‘Pametni se bedariju samo jedan dan u godini, a bedaki cijelu godinu’. Još je bolje u svojoj originalnoj koži biti i na nikoga se ne srditi jer Fašnjak je bogec uvijek bio kriv za sve bedastoće koje smo mi sami napravili. Zato, pamet u glavo i vidimo se sljedeće godine na Ludbreškom Fašnjaku pod nekom novom modernom ili pak tradicionalnom maskom jer tradiciju treba nastaviti.

I na kraju, čestitke organizatorima te zahvala sponzorima jer odaziv je bio izuzetno velik, a dječje veselje još veće.