Šesto naselje iz upravnog područja Grada Ludbrega koje vam u ovomjesečnom broju predstavljamo je Sigetec Ludbreški. Ovo prigradsko naselje se na svome jugozapadnom dijelu sasvim spojilo s gradom Ludbregom od kojeg ga razdvaja tek željeznička pruga Varaždin -Koprivnica. Na istoku naselje se gotovo dodiruje sa susjednim Slokovcem. Sigetec Ludbreški je 1857. godine imao 199 žitelja i od onda se broj stanovnika stalno povećavao da bi 2001. dostigao broj od 765. Posljednjih dvadeset godina u naselju se bilježi pad broja mještana zbog preseljenja u Ludbreg i druge gradove uključujući i Zagreb. Naime, poznato je da mladi koji se školuju u Zagrebu nakon završetka studija osnivaju tamo obitelji te ostaju tamo raditi. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2021. u Sigecu je popisano 596 duša koji borave u 219 stambenih jedinica u 184 privatnih kućanstava što je značajno smanjenje u odnosu na prije dvadeset godina.

U Sigecu Ludbreškom aktivno je dvadesetak poslovnih subjekata od kojih izdvajamo one najveće. Ponajprije to je ‘Inoxmont’ u suvlasništvu Zlatka Sove i Mladena Vidovića koji zapošljava 240 radnika te ima ostvarene poslove u dvadesetak zemalja. Valja spomenuti još jedno proizvodno, ali i prodajno poduzeće namještaja ‘Sven’ Svena Vrhocija te veliko Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Vesna Hižak na kojem se supružnici Vesna i Dražen bave plantažnim uzgojem borovnica i jagoda. Obrt za poljoprivredu Mladen Kirić obrađuje čak 200 hektara zemlje na kojima proizvodi uljarice i žitarice. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Damir Matijašec uzgaja 200 muznih koza i stotinjak mladih jarica, a za ishranu kojih obrađuje 55 hektara zemlje. Damir je uz Martinkovića iz Slokovca i Gotića iz Hrastovskog među posljednjim pravim stočarima na ludbreškom području. Na popis uspješnih svakako treba staviti i tvrtku ‘Čokoland’ Martine i Siniše Orlovića iz Vinograda Ludbreških koji zapošljavaju petnaestak djelatnika na poslovima proizvodnje i plasmana mlinaca spravljenih po tradicionalnoj recepturi. Od manjih obiteljskih tvrtki tu je ‘Keramičarski obrt Kremenko’ Vjekoslava Kirića. Sigetec je sve do ovog mjeseca imao nešto što čak ni Ludbreg nije imao, a radi se o trgovini mješovitom robom Robin koja je radila kao dragstor od 0 do 24 sata. Odmah pokraj navedene trgovine razvija se poslovna jedinica tvrtke ‘Pest Pro’ koja je specijalizirana za provođenje pokusa na poljoprivrednim kulturama te vrši registraciju sredstava za zaštitu bilja. I dok se mladi i školovani razvijaju staračka domaćinstva propadaju.

-U našem naselju velik je broj staračkih domaćinstava ili su kuće prazne pa puno pozornosti moramo posvetiti mladima da ostanu i da ovdje osnuju svoju vlastitu obitelj. Nogometni klub Mladost, koji je prošlog mjeseca proslavio 90-godišnjicu uspješnog djelovanja, zapravo je jedini sportski kolektiv koji okuplja mlade, ne samo dječake već i djevojčice te uspijeva privući mještane na druženje i razonodu. Zbog toga planiramo zacjeviti kanal iza klupskih prostorija i društvenog doma kako bi na tom mjestu dobili neophodni parkirališni prostor. Na samome igralištu planiramo postaviti rasvjetu kako bi sportaši mogli trenirati noću pa čak odigravati i noćne utakmice. Sami društveni dom dali smo na korištenje ludbreškim hrvačicama i hrvačima HK Ludbreg – rekao je Ivan Havaić, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Sigetec Ludbreški.

Predsjednik VMO Ivan Havaić naglasio je i sigurnosne probleme u prometu s kojima se mještani naselja Sigetec Ludbreški susreću.

-Već dulje vremena pokušavamo urediti pješačke staze uz glavnu cestu koja prolazi središtem naselja i po kojoj se kreću osnovnoškolci. Radi sigurnosti najmlađih sudionika u prometu bilo bi potrebno pronaći rješenje kako bi se usporio promet vozilima koja dolaze preko mosta preko Bednje iz smjera Sesveta Ludbreških jer je baš na tom prvom raskrižju prema igralištu Mladosti veoma opasno i pravo je čudo kako dosad nitko nije stradao. Preglednost na tom raskrižju je jako slaba, nema čak niti pješačkog prijelaza, a auti jure sto na sat. Mišljenja smo da bi tu trebalo smanjiti brzinu prometa na 40 kilometara na sat – pojasnio je Ivan.

Osim što su odlični nogometaši i dobri vjernici Sigećani su dokazali da mogu biti i uspješni poduzetnici i gospodarstvenici. Kad još uspiju ‘zbegecati’ svoje naselje vjerujte da bi uskoro preseljavanje stanovništva moglo ići u njihovu korist jer doći će vrijeme kad će svatko htjeti uživati u svome voćnjaku i povrtnjaku te u okusima svoga voća i povrća, a sve ostalo mještanima Sigeca Ludbreškog ionako je na dohvat ruke. Recimo, pukla vam je guma ili vam se pokvario auto, u samom centru naselja novootvoreni je servisni centar MG Team vlasnika Mladena Grabarića.