Tikvice, omiljena ljetna hrana
Tikvice su pune važnih vitamina, minerala i antioksidansa, imaju mnogo vlakana, malo kalorija, a puno vode, zbog čega su omiljena namirnica tijekom ljeta. Nose naziv svestrane namirnice i kuhinjskog kameleona jer se slažu s nebrojeno mnogo namirnica i mogu se koristiti u svakom receptu, a internet ih broji gotovo tisuću u kojima je sastojak tikvica. Iako ih smatramo povrćem, tehnički su voće koje se bere i jede dok još nije sasvim zrelo.
Ima ih više vrsta, a omiljene su izdužene tikvice koje su se pojavile u talijanskim kuhinjama već 1600-ih, no prvi opis proizvoda s nazivom “tikvice” pojavio se tek početkom 1900-ih. Znanost o prehrani potrudila se izvući čak 12 zdravstvenih dobrobiti koje dobivamo jedući tikvice. Pa tako znamo da imaju visoki sadržaj vlakana i malo kalorija, zbog čega su poželjna namirnica pri mršavljenju, a zbog vlakana potiču rad probave. Zbog obilja vode idealna su namirnica u ljetnoj kuhinji te zamjenjuju tjesteninu. Samo ih stavite u spiralizator, a tako dobivene špagete začinite maslinovim uljem i začinima ili poslužite s laganim umakom.
Pravo je vrijeme da isprobaš neodoljiva jela u kojima su upravo tikvice glavni sastojak! Sva jela s tikvicama krasi jednostavnost pripreme i odličan okus, a ako ti je ponestalo ideja i inspiracije za kuhanje, u nastavku ti donosimo ukusne recepte u kojima će uživati cijela obitelj.
Zapečene punjene tikvice
Punjene tikvice klasično su ljetno jelo koje nikad ne izlazi iz mode. Okuse vrlo lako možeš prilagoditi svojim željama i preferencijama. Ako ste ljubitelj sireva, slobodno uz mozzarellu stavite i druge sireve koju su vam pri ruci (što više to bolje, barem kada su u pitanju sirevi)!
Punjene tikvice klasično su jelo koje nikad ne izlazi iz mode. Okuse vrlo lako možeš prilagoditi svojim željama i preferencijama. Ako si ljubitelj sireva, slobodno uz mozzarellu stavi i sireve koju su ti pri ruci (što više to bolje, barem kada su u pitanju sirevi)! Imaj na umu da ovaj recept možeš napraviti i sa žutim tikvicama ili izdubljenim malim patlidžanima.
Sastojci:
- 4 srednje tikvice
- 1/2 žličice miksa talijanskih začina
- sol i papar po ukusu
- 2 žličice maslinovog ulja
- 400 g mljevenog mesa
- 400 g pelata
- 1 luk, nasjeckan
- 1 žličica mljevenog češnjaka
- 3/4 šalice mozzarelle
- 1 žlica nasjeckanog peršina
Postupak:
Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Protvan obloži papirom za pečenje. Tikvice operi, odreži im krajeve i po dužini prepolovi na polovice. Žlicom izdubi meso tikvice, ali pripazite da ih ne „ogoliš“ do kore – ostavi oko 1 cm mesa na dnu i na krajevima (kao da praviš lađu) kako umak ne bi procurio kroz tikvicu. Tikvice začini sa soli i paprom te začinima po želji. Zagrij maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj mljeveno meso, luk i dinstaj. Dodajte meso i uz miješanje pirjaj sve dok meso ne poprimi smeđu boju. Dodaj nasjeckane pelate, sol i papar. Kuhaj 15-ak minuta dok umak ne postane gust. Posloži tikvice i žlicom ih napuni pripremljenim punjenjem. Pospi ih sirom i peci 25-30 minuta, dok tikvice ne omekšaju i dok se sir ne otopi i ne porumeni. Pospi peršinom, pa posluži.
Juha od tikvica
Ako ste više za“ jelo na žlicu“ imamo prijedlog za vas. Ova juha poslužit će kao predjelo ili kao brza i jednostavna večera. Odaberi nekoliko tikvica srednje veličine s glatkom korom i počaste se odličnim obrokom s malo kalorija. Posluži toplu juhu s maslinovim uljem i naribanim parmezanom.
Sastojci:
- 3 srednje tikvice
- 1 mali bijeli luk
- 2 režnja češnjaka
- 700 ml pilećeg temeljca
- 2 žlice kiselog vrhnja
- sol,
- papar
- maslinovo ulje
- parmezan
Postupak:
U veliku zdjelu dodaj narezane tikvice, luk, češnjak i temeljac pa začinite soli i paprom. Pričekaj da proključa, poklopite poklopcem pa smanjite vatru. Pusti da krčka 15-20 minuta, sve dok tikvice ne omekšaju. Prelij u blender ili izmiksaj štapnim mikserom. Dodaj žlicu, dvije kiselog vrhnja pa izmiksaj. Po želji dodatno začini soli i paprom.