Udruga Život i Udruga Lavanda sredinom su proteklog mjeseca organizirali manifestaciju ‘Zlatna Jesen’, koja se održala u Društvenom domu u Čukovcu.
Održana je i prva gastro izložba pod nazivom ‘Torte, kolači i pekarski proizvodi od povrća, začinskog i jestivog bilja’.
Sudionici ove prve gastro izložbe bili su Udruga za sport i rekreaciju Gornji grad Vinogradi Ludbreški, Udruga ‘Žene iz centra svijeta’, Marija Balija iz Novog Sela i Udruga ‘Život’.
Izuzetan doživljaj na ovoj manifestaciji bila je priprema i pečenje tradicionalnog soparnika . Gosti iz Poljica kraj Omiša su za sve prisutne napravili tradicionalni soparnik autohtono jelo koje se još u doba Turaka spremalo na prostoru Poljičke republike. Poljička Republika ili Poljička knežija je naziv za kraj istočno od Splita od Žrnovnice do Blata na Cetini i Omiša te od mora do Zimosorja.
Soparnik je tradicionalno jelo iz Poljica koje se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićene nematerijalne baštine. Unatoč jednostavnom opisu jela, a za koje je potrebno samo nekoliko sastojaka; brašno, voda, sol, blitva, češnjak i maslinovo ulje, soparnik se iako sirotinjsko poljičko jelo smatra se danas pravom delicijom. Recept za soparnik se prenosi s koljena na koljeno te se i danas priprema kao i prije par stotina godina. Ime je dobio po riječi sopar, što je stari naziv za pepeo pod kojim se ova delicija tradicionalno peče. Oduvijek je to bilo posno i sirotinjsko jelo. Neimaština i škrta zemlja zemlja potaknuli su poljičanke da smišljaju razne recepte od jednostavnih i uvijek dostupnih namirnica. Tako se i danas radi po istom postupku kao i prije stotinu godina. Poljički specijalitet tako je dana postao i prava turistička atrakcija u zaleđu Podstrane i Omiša, a atrakcija je bio i ovdje kod nas u Čukovcu i sigurno će svima ostati u sjećanju ova prezentacija ovog jela.
Iako soparnik ima poseban okus kad se peče na otvorenom kominu i pod žarom, okus pravog soparnika moguće je osjetiti i kad se peče u pećnici.
Donosimo vam recept za soparnik koji vrijedi isprobati.
POLJIČKI SOPARNIK


Sastojci za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 250 ml vode
- ½ žličice soli
- 3 žlice maslinovog ulja
Nadjev:
- 400 g blitve
- ½ glavice luka (ili jedan mladi luk)
- malo soli
- 1 žlica maslinovog ulja
Za premaz:
- 50 ml maslinovog ulja
- 2 do 3 češnja češnjaka (može i više ovisi o veličini i okusu)
Priprema:
Zamijesiti tijesto od brašna, vode i soli i dobro ga izraditi, dodati mu nekoliko žlica maslinovog ulja. Podijeliti smjesu na dva jednaka dijela. Neka tijesto odstoji dok pripremate nadjev.
Blitvu operite, zeleni dio narežite na trakice. Svakako je dobro osušite kako ne bi smočili tijesto. Obje polovice tijesta razvaljajte što tanje u pravilan okrugli oblik. Pomiješajte usitnjenu blitvu, sitno narezani luk, sol i malo maslinovog ulja pa smjesu rasporedite po prvoj polovici tijesta. Prekrijte tijesto i nadjev drugom polovicom tijesta, zavrnite rubove i pritisnite gornji dio tijesta i donji. Gornji dio tijesta izbockajte vilicom kako bi para mogla izlaziti. Pecite na 200 stupnjeva C oko 25 min, a čim ga izvadite dok je još vruć premažite ga maslinovim uljem i češnjakom. Može se jesti toplo, ali je odličan i kad se ohladi.