);
RECEPT ZA KRVAVICE – Ili ih obožavaš ili ih izbjegavaš!

RECEPT ZA KRVAVICE – Ili ih obožavaš ili ih izbjegavaš!

Ili ih obožavaš ili ih izbjegavaš. Tako stvari stoje kad su u pitanju krvavice. One su duboko ukorijenjene u našu gastronomsku kulturu, a „ispravnih” receptura valjda je koliko i kuća gdje se prave.
Obično se prave od svinjske krvi, koja im daje karakterističnu tamnu boju i teksturu, te svinjskog mesa, masnoća, a često se u njih dodaju i žitarice poput ječma, riže ili heljde, koje pomažu u vezivanju sastojaka.

Želite se sami okušati u pripremi krvavica? Donosimo cijeli proces, korak po korak.

Prije nego započne proces proizvodnje osigurajte se veći lonac za kuhanje u koji ćete staviti svinjsku glavu, jezik i srce da se kuhaju negdje do polovice, nakon čega ćete dodat i pluća i kožice.
U drugi lonac stavite kuhati heljdinu kašu, a u treći rižu. Kada je gotovo, procijedite je. Očistite pola kg luka, narežite na kolute te stavite u tavu da se prži na laganoj vatri. Pripremite i svinjsku maramicu izrezanu na kockice te ubacite u tavu. Sve polako topite/pržite dok se maramica ne istopi, a luk dobije zlatnu boju.

U međuvremenu su se glava i dodaci skuhali, pažljivo ih izvadite iz vruće vode. Odvojite meso od kostiju te ga narežite na trake. Sameljite ga dodavajući luk i svinjsku maramicu. Kada je sve gotovo, u tu smjesu dodajte skuhanu heljdinu kašu, rižu i barem 2 dl svinjske krvi.

Dobivenu smjesu dobro promiješajte, a onda dodajte potrebne začine – sol, slatku i ljutu papriku, papar, klinčić.

Kad je smjesa spremna pažljivo krenite s punjenjem crijeva. Ovdje je važno da se dobro veže početak i kraj crijeva.

I kada ste gotovi, krvavice kuhajte u vodi u kojoj ste kuhali meso, no pazite da voda ne prokuha odnosno da ne bude kipuća ! Krvavice su kuhane ako iz njih ne izlazi sukrvica što možete provjeriti čačkalicom prilikom kuhanja ako niste sigurni
Nakon kuhanja ostavite krvavice da se prosuše, a zatim ih možete peći ili pripremiti kako vam drago!

Podsjećamo vas na recept za krvavice sa zeljem!

Sastojci:

  • 1 kg kiselog kupusa
  • 2 žlice svinjske masti
  • 2 crvena luka
  • 1 krumpir
  • 1 dl bijelog vina
  • mljeveni kumin
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • krvavica

Priprema:

U loncu na vrućoj masti poprži sjeckani luk dok ne postane svjetložut. Dodaj ribani kiseli kupus, kumin, sol i papar te ulij vino i 1,5 dl vode. Kuhaj na laganoj vatri 30-ak minuta. Oguli krumpir, operi ga, naribaj i umiješaj u kupus. Dodaj krvavice, poklopi te na laganoj vatri kuhaj još 20-ak minuta.

Dobar tek!

Skip to content