);
RECEPT Svinjetina u umaku od šljiva

RECEPT Svinjetina u umaku od šljiva

Priprema božićnih jela i kolača naša je tradicija i lijepo je kad se uključuje cijela obitelj. Hrana koja je pripremljena s puno ljubavi još nas više ispunjava toplinom kakvu teško možemo opisati riječima. Kao da nas sama ljubav nahrani ispunjavajući nam dušu.

Nekada se drugačije živjelo pa je i svaki obrok bio mala svečanost. Na Badnjak je do zvuka večernjih zvona trebalo završiti sve poslove u kući i pripremiti jelo i kolače. Badnjak je bio posni dan, a mnogi i danas tako prakticiraju, jela su se lagana i posna jela. Na Božić se i na najsiromašnijem stolu našao barem komadić mesa, a uvijek je bilo i finih domaćih kolača.

Danas je ipak malo drugačije vrijeme, sve je užurbano u ovom modernom vremenu. Vrijeme došašća nas poziva da je vrijeme da malo zastanemo, razmislimo, molimo se i duhovno se obnovimo. Vrijeme je to kada se trebamo više posvetiti svojoj obitelji, prijateljima. Ne trebamo težiti savršenstvu, a poslove u obitelji raspodijeliti kako bi svima bilo lakše. Zajedničko vrijeme neprocjenjivo je, jer danas kada svega imamo, najteže je naći vremena za sebe kao i za druge.

Neka nam ovo vrijeme čekanja i priprema za Božić prolazi u miru i druženju sa svojim najmilijima.

Priprema tradicijskih jela vraća nas u djetinjstvo i neizostavna su na našem blagdanskom stolu. Tako blagdanski ručak započinjemo s kokošjom juhom s domaćim rezancima, kuhanim meso s umakom od hrena, puricom ili patkom s mlincima, a ponekad volimo dodati nešto malo drugačije.

Prisjećajući se nekih dana iz djetinjstva kada je većinom svaka obitelj imala sušene šljive koje su se pripremale tijekom sezone, kako bi bile glavni sastojak u kompotima, upravo će one biti sastojak u jelu koje vam predlažem ovom prigodom.

Svinjetina u umaku od suhih šljiva

Sastojci:

  • 4-6 svinjskih odrezaka
  • nekoliko žlica ulja
  • sol
  • papar
  • zdjelica suhih šljiva
  • 2 manje glavice luka
  • malo brašna

Priprema:

Odreske začiniti, s jedne strane ih uvaljati u brašno i na kratko ih popržiti na vreloj masnoći. Izvaditi ih na tanjur, te na tavu staviti luk narezan na kolutiće, lagano ga zacakliti i dodati narezane suhe šljive, malo doliti temeljcem ili vodom i krčkati desetak minuta. Vratiti svinjske odreske u tavu, dodati tekućine i pirjati dok ne omekšaju. Po potrebi dolijevati odreske i dodati začine po ukusu. Kuhati dok bude meso mekano, a umak gust.

Skip to content