U sklopu radionice ‘Vidi i klikni’ koja se protekla dva dana održavala u sportskoj dvorani Osnovne škole Ludbreg, 80-ak je prvašića učilo kako se pravilno ponašati u prometu. Riječ je o edukacijama koje se već nekoliko godina zaredom održavaju u suradnji Autokluba Ludbreg i Hrvatskog autokluba, a namijenjene su djeci koja postaju aktivni sudionici u prometu.

– Svake godine organiziramo radionicu za najmlađe aktivne sudionike u prometu, dakle učenike prvih razreda. Osim u ludbreškoj osnovnoj školi ovu preventivnu edukaciju provodimo i u susjednim školama u Velikom Bukovcu, Svetom Đurđu i Martijancu. – objašnjava Dražen Gašparić, predsjednik Autokluba Ludbreg.

Radionica ima za cilj podignuti svijest za odgovorno i sigurno sudjelovanje u prometu. Za to je ključno poznavanje prometnih propisa, sigurnosnih pravila i odgovorno ponašanje na cesti.

Glavna ideja ovog programa je učenje kroz činjenice, rad, igru i osobno iskustvo.

Edukaciju u OŠ Ludbreg su provodili certificirani stručnjaci Hrvatskog autokluba, Zlatko Jelenčić i Mladen Matković, inženjeri prometa. Učili su djecu kako koristiti nogostup, kako sigurno prijeći cestu i raskrižje te prepoznati znakove koje u prometu daju vozači automobila. Uz to, djeca su osvijestila i važnost uspostavljanja vizualnog kontakta odnosno komunikacije između pješaka i vozača. Po završetku radionice svi sudionici su na dar dobila slikovnicu i edukacijsku bojanku.