Udruga umirovljenika i starijih osoba regije Ludbreg, u svojim prostorijama u zgradi dvorca Batthyany, organizirala je predblagdansko druženje. Udruga djeluje već 75 godina, a trenutno broji 250 članova. Inače, članovi udruge redovito se sastaju i druže jednom tjedno i to na sajmeni dan srijedom, a ovaj put došli su i oni koji dolaze tek povremeno. Bilo je tu puno vrsta domaćih kolača i pića, a postavljena je i izložba slika te ručnih radova. Valja naglasiti da su rukotvorine izradile većinom članice Udruge.
-Na našoj izložbi izložene su slike moje sestre Julije Weber te naših članova Nevenke Kovačić i Stjepana Orbana. Ukrasne svijeće i kipiće od sojinog voska donijela je Marija Štabi koja ih radi zajedno sa svojom kćerkom Vlatkom Kiš. Nadalje, na stolovima smo izložili goblene, heklane nadstoljnjake te štrikane radove. Osim odjevnih predmeta tu je i veliki štrikani ukrasni prekrivač za trosjed te tkani lički prekrivač za dvosjed – rekla je Katarina Sačer, predsjednica Udruge umirovljenika i starijih osoba regije Ludbreg.
Štrikane trake koje se stavljaju na glavu preko ušiju i debele štrikane čarape za zaštitu od zime članovi Udruge će nekome pokloniti kako bi bili u prilici napraviti druge jer slobodnog vremena imaju dovoljno.
-Onaj tko jednom dođe u mirovinu teško se natrag ponovno zaposli jer u starosti odu živci, dođu razne bolesti i smanjuju se sposobnosti za rad. Zato smo se mi i danas držali krilatice da smo ‘za posel prestari, a za zabavu taman’. Svim umirovljenicima na ludbreškom području, a posebno našim članovima i onima koji će to uskoro postati želim blagoslovljen Božić i sretnu Novu godinu. A mi ćemo se ponovno sresti 1. siječnja u 13 sati na reprizi Nove godine – rekla je Katarina Sačer koja Udrugu vodi već 17 godina.
Salon kifli ‘Živčani kolač’
(domaći recept Katarine Sačer)
Navečer umijesiti 25 dekagrama brašna, 25 dekagrama maslaca i 8 žutanjaka. Od te smjese napraviti 30 do 40 kuglica koje treba ostaviti na hladnom do jutra. Ujutro svaku kuglicu rastanjiti u krug i namazati s filom od 8 bjelanjaka izmiješanih sa 30 dekagrama oraha, badema ili lješnjaka te 25 dekagrama šećera. Zatim tijesto zarolati i peči u pećnici 15 minuta na 200 stupnjeva. Na kraju kolače koji su izuzetno mekani i ukusni lagano posipati mljevenim šećerom.








