Podravina je prošle godine i službeno postala dio hrvatske Camino rute koja je dio europske mreže hodočasničkih putova svetog Jakova. Članovi Bratovštine svetog Jakova i volonteri označili su rutu po Podravini u dužini od oko 160 kilometara, čime je i naš kraj postao dio najpoznatijeg hodočasničkog puta. Camino Podravina ruta kreće u Ferdinandovcu, a završava u Ludbregu. Raspoređena je u 7 dionica.

Posljednje dvije dionice bit će ruta Camino vikenda koji će se održati nadolazeće subote i nedjelje, 30. rujna i 1. listopada. Mjesto susreta su Močile, ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije.

– Nakon hodočasničkog blagoslova kreće se preko močilskih vinograda i šumskih predjela do planinarskog skloništa. U nastavku prolazi se kroz Rasinju do Gorice i kapelice sv. Jakova. Završetak subotnje trase je u Kuzmincu uz večernju misu te nakon nje duhovni program uz prezentaciju Camino puta koju će održati Nino Hat. Organiziran će biti i prijevoz do školske sportske dvorane u Rasinji gdje će noćiti oni koji to žele. – objašnjava Estera Rac, jedna od koordinatorica Camino rute.

Drugog dana nastavlja se prema Ludbregu.

Drugog dana je okupljanje u Rasinji, a polazak je nakon hodočasničkog blagoslova u župnoj crkvi Našašća sv. Križa. Zadnja postaja je Ludbreg, odnosno Crkva Presvetog Trojstva, a predviđeno vrijeme dolaska je 18:30 sati kada počinje večernja sveta misa. – otkriva Kristina Kelemen, također koordinatorica Camino rute.

Organizatori poručuju kako je Camino Podravina vikend idealna prilika za sve one koji se žele pripremiti za neku od dužih Camino dionica u Hrvatskoj ili Španjolskoj. Prilika je to i za sve hodočasnike koji su već bili na nekoj od Camino dionica da ponovno prožive i obogate svoj Camino doživljaj.

Prijave su još uvijek moguće.