);
Poljoprivredna zadruga ‘Ludbreški kraj’ krenula s proizvodnjom za osnovne škole i vrtiće

Poljoprivredna zadruga ‘Ludbreški kraj’ krenula s proizvodnjom za osnovne škole i vrtiće

Poljoprivrednu zadrugu Ludbreški kraj prije 9 godina osnovalo je 12 proizvođača povrća i voća. Danas imaju 111 zadrugara, a ove godine pridružili su im se članovi iz Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije. Putem zadruge organizira se proizvodnja, otkup i prodaja poljoprivrednih proizvoda, u ovom slučaju voća i povrća, a od ove godine sve se dodatno širi.

– Naša zadruga Ludbreški kraj počela je doživljavati veliki zamah u povećanju proizvodnje. Stvarala se potreba da budemo brži, efikasniji i malo veći u toj proizvodnji, pa smo morali nabaviti još jedan kalibrator. – objašnjava Saša Lenček, predsjednik Zadruge.

PZ Ludbreški kraj preuzela je ne samo zadrugare koje iz Varaždinske županije, Koprivničko- križevačke i Međimurske, nego su se proširili i na Bjelovarsko – bilogorsku, Sisačko – moslavački u Zagrebačku.

– Pošto smo povećali tri otkupna mjesta morali smo uložiti i u novi sustav tako da možemo brže i jednostavnije odrađivati stvari kad počne sezona. Što se tiče krastavaca kornišona, sve je trebalo ići po planu, ali zeznule su nas malo ove kiše. Više manje svi su već uzgojeni, i to radimo planski. Možda ćemo ove godine malo kasniti, 5 – 10 dana sa sadnjom. S početkom srpnja se nadamo najboljoj sezoni pošto je ove godine najveći broj kooperanata. Moramo reći da se zadruge nije bazirala samo na voće i povrće već na svojevrsne proizvode naših OPG-a koji su se priključili zadruzi. Mi kao zadruga bolje možemo plasirati njihove proizvode. – objašnjava Lenček.

Zadrugari se tako bave proizvodnjom kolača, novih proizvoda, eko proizvoda, stvari koje su zanimljive sad na tržištu.

– Za plasiranje takvih proizvoda morate imati infrastrukturu, a zadruga to ima. Voljni smo prihvatiti i nove članove koji imaju bilo kakve svoje proizvode i poluproizvode. Imamo veliki asortiman. Pored dnevno svježeg voća i povrća koje se uzgaja kod naših zadrugara imamo i te nove proizvode, dakle suhi kolači, klipići i kroasani koji dolaze u već pečenoj ili smrznutoj varijanti. Jedan od noviteta je i to da naši zadrugari rade zdravi obrok, musle. Pribavili smo sve potrebne dozvole i krenuli smo s proizvodnjom za osnovne škole i vrtiće što je jako pohvalno. Taj dio sufinancira Vlada RH. Naš jedinstveni proizvod je to da dijete u osnovnoj školi ili vrtiću dobije musle, dakle kombinaciju grčkog jogurta, kandiranog voća i orašastih plodova. Proizvod ima svoju ambalažu i certifikat. Možemo reći da smo po cijeni daleko ispod tržišnih cijena, ali napominjem da govorimo o lokalnom, domaćem i ekološkom proizvodu što je dana najbitnije. – kaže predsjednik Lenček.

Pored toga u Zadruzi imaju standardne proizvode poput bučinog ulja, proizvode koji se vežu uz zadrugu već godinama, a to su proizvodi od aronije, buče.

– Narudžba proizvoda je skroz jednostavna. Danas smo svi u virtualnom svijetu pa se tako može i doći do zadruge. Dakle, naša web stranica, Facebook stranice, direktno u uredu zadruge koji je smješten u Poduzetničkom inkubatoru u Hrastovskom, i radi svakodnevno od 8 do 14 sati, zatim može i telefonskim pozivom ili online putem Ludbreškog placa. Od ove godine smo ekskluziva što se tiče suradnje s Podravkom. Postali smo broj jedan po količinama proizvedene robe koja dolazi u Podravku. Premašili smo sve granice u kilažama i tonažama. Podravka je zadovoljna našom sirovinom i moram reći da se radi o robi koja se isti dan bere i isti dan se transportira u proizvodnju dakle, govorimo o izvrsno kvaliteti i svježini. Taj isti krastavac je već isti dan u tegli, ukiseljen. Tu je naravno prednost blizine, ali je benefit i naša dobra organizacija jer sada držimo cijeli dio sjeverne i pola istočne Hrvatske. Bitno je za napomenuti da svi naši zadrugari rade planski, svi smo u isto vrijeme sijali, svi ćemo u isto vrijeme saditi, svi ćemo u istom tjednu brati i onda rezultat može biti odličan. Podravka ima povjerenja u nas i mi imamo u nju, jer su se prošle godine lijepo iskazali kad smo imali elementarnu nepogodu. U malom roku, od 2 dana, osigurali su nam presadnice u iznosu od pola milijuna kuna i smo počeli sezonu kao da se ništa nije desilo, a imali smo stopostotnu štetu. – kaže Lenček.

Ulaze i u nove projekte s Podravkom, proširuju proizvodnju na nove proizvode.

– U proizvodnju smo dodali rajčicu, konkretno pelat koja se koristi za umake i koncentrate, uzgajat ćemo grašak jer smo utvrdili da upravo na našem podneblju najbolje uspijeva. Ove godine masovno uzgajamo i hajdinu, odnosno heljdu i to ekološku na bazi treće kulture. Uzgajamo ju na preko 100 hektara, a bitno je da sav uzgoj direktno ide također u Podravku i to isključivo za proizvodnju brašna. Nama je bitno da uz povrće i voće sada smo dodali i ratarsku kulturu. – dodaje Lenček.

Zadruga koja uspješno djeluje već devet godina osnovana je na inicijativu ludbreškog gradonačelnika Dubravka Bilića.

– Ideja gradonačelnika bila je okupiti poljoprivrednike i oživjeti poljoprivrednu proizvodnju ludbreškog kraja. Vjerujem da smo uspjeli u tome, a u prilog tome ide i činjenica da smo krenuli s 12 proizvođača, a danas nas je 111. Pratimo trendove, za naše proizvođače organiziramo edukacije posebice kroz zimske mjesece kad nemamo toliko posla s radovima na polju, u staklenicima, u plastenicima. Stvari se mijenjaju, mijenjaju se vrste odobrenih pesticida i redovito smo u toku sa svime. – kaže Lenček.

U Zadruzi redovito primaju nove članove, a posebno ih veseli što se priključuje i sve veći broj mladih.

– Njima poljoprivreda nije primarni posao. Oni imaju manje parcele nedovoljne za bavljenje ratarstvom, no idealne za proizvodnju povrća. A dodatna zarada svakom dobro dođe. Dobrodošao je i svaki novi proizvođač povrća ili voća. Vrata zadruge uvijek su otvorena, nemamo rokove, jednostavno ste uvijek dobrodošli, bitno da imate parcelu i voljni ste raditi i ostvariti dodatni prihod. Cilj nam je zaokružiti proizvodnju kako bi naši žitelji jeli zdravo i lokalno. – zaključuje Lenček.

 

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content