Počinju Dani okusa varaždinskoga kraja: Dođite i uživajte u autohtonim jelima našega kraja!

Počinju Dani okusa varaždinskoga kraja: Dođite i uživajte u autohtonim jelima našega kraja!

Od 10. do 19. ožujka u 16 restorana diljem Varaždinske županije održat će se 6. Dani okusa varaždinskoga kraja, jedinstven festival autohtone i tradicijske gastronomije.

– Mislim da ćemo i ovoga puta pokazati sve ono na što su ljudi možda i zaboravili, a to su tradicijska jela iz kuhinja naših baka spravljena od autohtonih namirnica, ali na jedan moderniji način. Svaki restoran pripremio je dva menija s tri slijeda koji će posjetiteljima po promotivnim cijenama pružiti sve ono zbog čega vole gastronomiju našega kraja – najavio je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak istaknuo je da je gastronomija dio obilježja određenog kraja bez koje bi taj kraj bio kao „jelo bez soli“.

-Kad uz to pridodamo naše prirodne i kulturne vrednote, manifestacije kroz koje njegujemo tradicijske zanate, običaje, kulturu, sport – dobijemo jednu cjelinu koja je bitna za razvoj našeg turizma. Smatram da smo kao županija uspjeli u tome, što dokazuje i sve veći broj posjetitelja. Tako smo prošle godine po prvi put prešli brojku od 200 tisuća noćenja, i mislim da je u tome veliku ulogu odigrala i naša gastronomija – rekao je, između ostalog, župan Stričak.

Pozvao je ujedno sve ugostitelje, ali i građane da kupuju namirnice od lokalnih OPG-a, te na taj način daju dodatan „vjetar u leđa“ proizvođačima.

– Ako koja županija ima što za pokazati, onda je to Varaždinska županija, kao što samo istaknuo na predstavljanju nacrta Plana razvoja Varaždinske županije – od Gaveznice do umjetne inteligencije. Kada bismo takve znamenitosti htjeli vidjeti u Europi, trebali bi putovati od Grčke do Islanda. Zato su ovakve manifestacije itekako dobrodošle, jer već sad radimo jedan sustav koji će biti nadogradnja svemu ovome što na području Varaždinske županije već postoji – zaključio je župan Stričak.

Ove godine u Danima okusa varaždinskoga kraja sudjeluje 16 restorana, među njima je i restoran Arabela iz Globočeca Ludbreškog.

Ponude ostalih restorana koji su dio ovog projekta možete pronaći OVDJE.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content