Međunarodnom izložbom vina, koja od 2020. godine nosi naziv Vincekovo, ludbreški vinogradari i vinari obilježavaju početak nove vinogradarske godine. Prilika je to da zainteresirani vinogradari i vinari iz Hrvatske, ali i inozemstva pošalju svoje uzorke mladih vina na ocjenjivanje i provjere njihovu kvalitetu.

Za ocjenjivanje na ovogodišnjoj 30. međunarodnoj izložbi mladih vina Vincekovo zaprimljena su 414 uzorka iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske.

Uzorci su se prikupljali 7. i 8. siječnja, a ocjenjivanje je održano u periodu od 11. do 12. siječnja. Provele su ga tri komisije s po pet degustatora.

Predsjednica ocjenjivačke komisije bila je dr. sc. Ivana Puhelek, koja je izvršila sistematizaciju i razvrstavanje uzoraka i na temelju toga je obavljeno šifriranje vina. Dopredsjednici na ocjenjivanju bili su dipl. ing. Marijan Čižmešija i dipl. ing. Miroslav Matovinović.

Ocjenjivanje je provedeno metodom 100 bodova i konačnom ocjenom medijana. Na osnovu dobivenih bodova dodijeljen je 91 ‘Zlatni trsek’, 203 ‘Srebrna trseka’ i 78 ‘Brončanih trseka, a 5 je vina dobilo priznanje.

Najbolje ocijenjeno mlado crno vino je vino sorte Merlot s 89 bodova, dok je kod bijelih sorata, između četiri najbolje ocijenjena vina izabran Chardonnay s 90 bodova.

Podjela priznanja i nagrada održat će se u sklopu 30. međunarodne izložbe mladih vina ‘Vincekovo’  27. siječnja u hotelu Crnković s početkom u 18 sati.