Ludbrežanka Irena Perić pravi je dokaz da za umjetnost nikad nije kasno. Naime, u 73-oj godini života u svoj je životni notes upisala prvu samostalnu izložbu koja je rezultat njene ljubavi prema slikarstvu.

-To je nešto što imamo ili nemamo. Kod mene je interes za likovnu umjetnost postojao od malih nogu. Uz brata sam šarala, crtala olovkom. Imali smo notes, išli u vrt i crtali sve što smo vidjeli. Isto tako, moja mama je voljela pisati i crtati kao mlada, djed isto tako, tetak je imao svoj atelje i bavio se slikanjem. Svaki boravak u tom okruženju bila je jedna vrsta čarolije za mene. – prisjeća se.

Njena ljubav prema slikarstvu nastavila se kroz školovanje, pa je odluka o zanimanju kojim će se baviti za Irenu bila vrlo jednostavna. Odlučila je biti nastavnica likovne umjetnosti.

-Završila sam Pedagošku akademiju i najviše se posvetila pedagoškom radu s djecom jer sam sebe vidjela u školi. Bio mi je važan taj rad s djecom, njih naučiti gledati, spoznavati oblike, boje, različitosti i naučiti ih to prenijeti na papir. – objašnjava.

Zbog predanosti pedagoškom radu slikati je počela tek u mirovini kad se učlanila u Likovno udruženje Ludbreg i sudjelovala na radionicama u sklopu projekta Međugeneracijskog centra Ludbreg.

-Po odlasku u mirovinu strašno mi je falio odlazak u školu i rad s djecom pa sam ispunjenje pronašla u slikanju. Moram zahvaliti obitelji na čiji sam nagovor krenula u ovaj svijet slikarstva. Hvala im na njihovoj svesrdnoj podršci, poticaju i motivaciji. – dodaje Irena Perić.

Radove je do sada izlagala samo na skupnim izložbama članova udruženja, stoga je ova izložba njena prva samostalna. Motive za svoje slike pronalazi svuda.

– Obožavam prirodu, drveće, lišće, cvijeće, šumu. Sve ovisi o trenutku i o tome što mi se sviđa tog trena tako da nemam jasnu viziju koji će motiv biti na sljedećoj slici. Ono što ja želim je što vjernije prenijeti ono što vidim na papir, a mislim da se to vidi i na mojim slikama koje govore nešto i o meni. Sve slike govore nešto o osobi koja ih je ostvarila, o odrazu njezinog karaktera, osjećaja u trenutku izrade. – objašnjava Irena Perić.

Što Irenine slike govore o njoj možete doznati ako posjetite izložbu u dvorcu Batthyany koja je dio programa Ludbreg petkom u organizaciji Centra za kulturu i informiranje ‘D. Novak’. Razgledati je možete do 12. lipnja radnim danom od 8 do 14 sati uz prethodnu najavu na 042 306 113 ili putem Facebook stranice Centra za kulturu i informiranje ‘D. Novak’.