);
Muzej grada Ludbrega proslavio 2. rođendan

Muzej grada Ludbrega proslavio 2. rođendan

Prije dvije godine na današnji dan u sklopu Centra za kulturu i informiranje ‘D. Novak’ osnovan je Muzej grada Ludbrega koji je smješten na tri lokacije u centru svijet – Arheološki park ‘Iovia’, Dvorac Batthyany, Bakina hiža i dedekov dvor. Sve lokacije imaju jedan zajednički cilj – očuvati bogatu ludbrešku povijest.

Povodom današnje proslave muzej je posjetitelje častio besplatnim ulazom u Arheološki park ‘Iovia’ i Kapelicu Sv. križa u dvorcu Batthyany. Osim besplatnog razgledavanja, s početkom u 17 sati održano je i besplatno predavanje na temu arheološke prošlosti ludbreškog kraja koje je održala voditeljica muzeja, magistrica arheologije i kustosica Jelena Koprek.

Osim toga održana je potraga za ‘blagom’. Zadatak sudionika potrage bio je riješiti zagonetke i prateći tragove smještene u sklopu sastavnica Muzeja grada Ludbrega doći do finalne destinacije na kojoj se nalazila nagrada. Nagradnu poruku prvi je pronašao i poklon paket osvojio Emanuel Sačer.

– Bilo je zanimljivo, na početku mi je bilo malo teško, ali uspio sam. Najviše mi se sviđaju ulaznice za ludbreško kino koje sam dobio za poklon. – izjavio je Emanuel.

U povodu proslave 2. rođendana Muzeja grada Ludbrega na snagu je stupila i odluka koja je razveselila vlasnike kućnih ljubimaca. Naime, Arheološki park ‘Iovia’ od danas je PET FRIENDLY lokacija.

Podsjetimo, put do osnutka Muzeja grada Ludbrega nije bio lagan.

– Nakon skoro dvogodišnjeg nastojanja da se postupak registracije u Ministarstvu kulture i medija privede kraju. Prvo je bila opsežna obrada prikupljene građe i njena zaštita kao materijalno kulturno dobro. Veliku pomoć u tom stručnom dijelu nam je pružila Venija Bobnjarić Vučković. Bez tog prvog koraka ne može se učiniti ništa. Nakon toga smo poslali sve dokumente propisane Zakonom o muzejima i Pravilnikom o sadržaju i načinu vođenja muzejske dokumentacije o muzejskoj građi u Ministarstvo. Taman kad misliš da si sve poslao što je propisano zakonom, stiže telefonski poziv, ‘da sve je u redu’ samo bismo trebali još ovo što ste napisali u propisanom obrascu da nam napišete na memorandumu kao dopis.- objašnjava ravnatelje Branko Dijanošić.

Tako su prošle 2 godine dok Muzej konačno nije dobio pozitivno mišljenje Muzejskog vijeća RH , na temelju kojeg je Ministarstvo kulture i medija izdalo rješenje, ali tu nije i kraj.

– Tako dugo dok niste upisani u Muzejsko dokumentacijski centar niste muzej. Bilo kako bilo, druga godina je iza nas, puno je obrađene etnološke građe. Imamo dvoje zaposlenih mladih stručnjaka pa će budući teret razvoja Muzeja grada Ludbrega biti na njima. Orijentirani smo najviše prema školskoj djeci i školskim grupama koje ovdje dolaze planski. U ove dvije godine zaista je prošlo puno učenika. Individualnih posjeta ima također, ali ne u toj mjeri kao organiziranih grupa . – istaknuo je Branko Dijanošić, ravnatelj Centra za kulturu i informiranje ‘D. Novak’ u sklopu kojeg Muzej i djeluje.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content