);
Održana sjednica Gradskog vijeća Grada Ludbrega, ludbreški vijećnici traže rješavanje problematike u Domu zdravlja

Održana sjednica Gradskog vijeća Grada Ludbrega, ludbreški vijećnici traže rješavanje problematike u Domu zdravlja

Gradsko vijeće Grada Ludbrega donijelo je, razmatrajući stanje u Domu zdravlja Varaždinske županije – Ispostavi Ludbreg, zaključak kojim žele omogućavanje otvaranja privatnih medicinskih ordinacija. Naime, broj liječnika u obiteljskoj medicini je nažalost iz godine u godinu sve manji. Situacija nije dobra ni u pedijatriji i ginekologiji. Iz Grada Ludbrega već su u nekoliko navrata o problematici izvijestili Varaždinsku županiju pod čijom se ingerencijom nalazi Dom zdravlja Ludbreg. Vijećnici su se složili kako je situacija apsolutno neodrživa, a problem bio uskoro novom najavom liječnika mogao postati još i veći.

– Ovo je najaktualnija tema u gradu, svakodnevno dobivamo pozive od naših sugrađana koji nisu zadovoljni medicinskom skrbi koja im se trenutno pruža i s pravom su nezadovoljni na što već duže vrijeme upozoravamo Županiju. Naša je ideja da se liječnicima omogući otvaranje privatne prakse. Trenutačno je stav županije da se to ne dozvoli i da će oni osigurati zdravstvenu zaštitu s domskim liječnicima,. Svjesni smo da liječnika nema i bit će ih sve manje. Privatne ambulante nisu neuobičajen model. Od njih 86 aktivnih na području Županije, 64 su privatne. U Ivancu koji ima 8 ambulanta, njih 6 je privatnih. U Novom Marofu od njih 6, 4 su privatne. Kod nas je taj omjer 4 domske i 2 privatne. Činjenica je da nam Prelog i Međimurska županija nisu daleko, a Međimurska županija je odlučila riješiti ovaj problem upravo ponudivši liječnicima privatnu praksu. Većina liječnika koji odu iz Varaždinske županije završe upravo u Međimurju. – rekao je gradonačelnik Bilić.

Maca Jančić ispred Kluba nezavisnih vijećnika Dubravka Bilića i SDP-a naglasila je kako je odlaskom liječnika iz Ludbrega ugrožena zdravstvena zaštita, odnosno skrb lokalne zajednice.

– Bojim se da župan i njegovi suradnici nemaju sluha za naš problem. Iznimno mi je žao što župan i ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije nisu ovdje s nama da ih izravno pitam u čemu je problem i koji je razlog guranja aktualnog problema pod tepih ili iznošenja izjava bez konkretnog rješenja ako ono postoji, nije li vama koji ste na vlasti u interesu zaštita žitelja, jesu li krive političke odluke nekolicine vas vrijednije od ljudskog života i nije li sramotno da takva pitanja uopće moram postavljati? – pitala je Jančić.

Vijećnica SDP-a Kristina Mirčetić Petrin također je izrazila žaljenje što sjednici nisu nazočili župan ili barem ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije.

– Žao mi je da ih nema kako bismo im na vlastitim primjerima dokazali da liječnika stvarno nema bez obzira što njihove tablice u izvještajima štimaju. Žao mi je što ne posjećuju naš kraj i što ne dođu radnim danom u jutarnjim satima u Dom zdravlja u Ludbregu i uvjere se u činjenice kada telefoni zvone, a jedan liječnik radi u tri ambulante što je neizvedivo – poručila je Mirčetić-Petrin.

S obzirom na prisutnu problematiku u Ispostavi Doma zdravlja Varaždinske županije u Ludbregu Gradsko vijeće grada Ludbrega uputit će zaključak održane Sjednice Skupštini Varaždinske županije u kojem zahtijevaju od Doma zdravlja Varaždinske županije kao nositelja zdravstvene zaštite na primarnoj razini zdravstvene djelatnosti da sukladno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti ispoštuje osnovna načela zdravstvene zaštite, odnosno osigura kontinuiranost zdravstvene zaštite ukupnom organizacijom zdravstvene djelatnosti, osobito na razini primarne zdravstvene djelatnosti koja pruža neprekidnu zdravstvenu zaštitu stanovništvu kroz sve životne dobi.

Vijeće Grada Ludbrega također od Varaždinske županije traži da se, sukladno budućim zahtjevima i najavama, odobri zakup ordinacija u prostorima Doma zdravlja u Ispostavi Ludbreg i za obavljanje zdravstvene zaštite predškolske djece te zdravstvene zaštite žena u privatnoj praksi.

-Tražimo žurno postupanje odnosno odgovor po ovim Zaključcima kako bi stanovnicima našega Grada omogućili primjerenu zdravstvenu zaštitu na primarnoj razini. – poručuju vijećnici.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content