);
Ocijenjeno 414 uzoraka mladih vina iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske

Ocijenjeno 414 uzoraka mladih vina iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske

Posljednjeg petka u mjesecu, 28. siječnja, u Ludbregu će se održati 30. međunarodna izložba mladih vina – Vincekovo. Najveća je to izložba mladih vina u Hrvatskoj, a organizira je Udruga vinograda „Trsek“ Ludbreg.

Intenzivne pripreme za izložbu krenule su prvom vikenda u siječnju kada je održano prikupljanje uzoraka. Za ocjenjivanje je tom prilikom zaprimljeno 414 uzorka iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske.

Nakon toga uslijedilo je organoleptičko ocjenjivanje koje je provedeno u periodu od 11. do 12. siječnja 2023., a provele su ga tri komisije s po pet degustatora. Svi degustatori imaju certifikat o provjeri znanja i sposobnosti za degustatora, sukladno Pravilniku o organoleptičnom (senzornom) ocjenjivanju mošta i vina u Hrvatskoj.

Predsjednica ocjenjivačke komisije bila je dr. sc. Ivana Puhelek, koja je izvršila sistematizaciju i razvrstavanje uzoraka i na temelju toga je obavljeno šifriranje vina. Dopredsjednici na ocjenjivanju bili su dipl. ing. Marijan Čižmešija i dipl. ing. Miroslav Matovinović.

Ocjenjivanje je provedeno metodom 100 bodova i konačnom ocjenom medijana, sve u skladu s međunarodnim standardima i preporukama.

Na osnovu dobivenih bodova dodijeljen je 91 “Zlatni trsek” koji su postigli 85 i više bodova. “Srebrni trsek” dobiva 203 uzoraka vina (raspon 80 do 84 boda), “Brončani trsek” dobiva 78 uzoraka vina (raspon 75 do 79 bodova), dok priznanje dobiva 5 vina (raspon 70 do 74 boda).

Eliminiranih vina s manje od 70 osvojenih bodova bilo je 37, a razlozi su defekti u mirisu i okusu: etilacetat, povećana hlapiva kiselost, oksidacije, sumporni spojevi i dr. Najbolje ocijenjeno mlado crno vino je vino sorte Merlot (uzorak br. 376) s 89 bodova, dok je kod bijelih sorata, između četiri najbolje ocijenjena vina izabran Chardonnay (uzorak br. 345) a 90 bodova.

Podjela priznanja, nagrada i diploma održat će se 27. siječnja u sklopu 30. međunarodne izložbe mladih vina – Vincekovo.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content