Puno sem prešel sveta,

i fnogi lepi videl kraj

Al srce navek me je vleklo

V Ludbreg, v zavičaj.

Tim je stihovima opisivao ljubav prema rodnom kraju. Kajkavski pjesnik rođen 19. siječnja 1923. godine Ludbreg je nosio u sebi kud god išao, i u svojim mu se pjesmama uvijek vraćao.

On je Božo Hlastec. Po zanimanju je bio građevinar, a pisao je kajkavske pjesme vezane uz rodni kraj Ludbreg i Samobor, gdje je živio.
U znak sjećanja na njegovo stvaralaštvo ludbreška Gradska knjižnica i čitaonica “Mladen Kerstner” ove će godine obilježiti 100-tu obljetnicu rođenja poznatog ludbreškog pjesnika Bože Hlasteca. Tim će se povodom u sklopu kulturne manifestacije 8. Dani Bože Hlasteca u četvrtak, 19. siječnja 2023. s početkom u 18 sati održati panel diskusija pod naslovom “Božo Hlastec – pjesnik zavičajne kajkavske lrike“. Panelisti su mr. Ernest Fišer i Lidija Novosel, prof.

Za života je Božo Hlastec objavio pet zbirki pjesama: Stari poti (1970.), Zvezde nad Sanoborom (1971.), Podravske senje (1977.), Na zemlji tragi (1980.) i Lubavne popevke (1989.). Posthumno je 2019., zahvaljujući blagonaklonosti Hlastecove obitelji, 2019. iz tiska izašla i šesta zbirka pjesama pod naslovom „Sonca bi štel“ koja sadrži 60 do tada neobjavljenih pjesama.

Središnji događaj 8. Dana Bože Hlasteca je 6. Recital kajkavskog pjesništva koji će se održati u subotu, 21. siječnja s početkom u 18 sati u dvorani Centra za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“. Tom će se prigodom nakon objave imena pobjednika podijeliti nagrade za tri najbolje pjesme ovogodišnjeg recitala. Iz tiska izlazi i Zbornik pjesama recitala kajkavskih pjesama „Božo Hlastec“ pod naslovom „Faloček kraja našega“ u kojem su odabrane pjesme s recitala iz 2021., 2022. i 2023. godine.