);
Najplodonosniji hrvatski istraživački novinar, Drago Hedl, ludbreškoj se publici predstavio i kao pisac

Najplodonosniji hrvatski istraživački novinar, Drago Hedl, ludbreškoj se publici predstavio i kao pisac

Izborna šutnja, Ispovjedna tajna i Kijevska piletina – tri su njegova romana koji čine kriminalističku trilogiju koju je Naklada Ljevak izdala pod zajedničkim nazivom „Šutnja“. Hedl je pisao o dječjoj prostitucije i trgovine ljudima, na osnovi stvarnih događaja koji su se zbili u Osijeku početkom 2010. godine.

-Za podvođenje maloljetnica i štićenica osječkog Doma za djecu nitko nikad nije odgovarao. To je bila jedna teška i mučna priča. U taj lanac prostitucije, gdje su one u zamjenu za seks dobivale bon za mobitel ili kutiju Marlbora, bili su uključeni brojni lokalni moćnici i šerifi. Razmišljali smo o otme da otkrijemo njihova imena, ali smo ipak odustali jer smo se bojali, ako dođe do tužbe, a vjerojatno bi došlo, da djevojčice u sudnici ne bi imale snage ponoviti ono što su rekle meni kao novinaru. Slomile bi se i nitko im ne bi vjerovao. Ranije sam rekao da sam romane o tome pisao kako bih te zle ljude barem na takav način kaznio. – kazao je Drago Hedl o vjerojatno najtežoj novinarskoj priči kojom se bavio.

Prema spomenutim djelima, snimljena je istoimena serija, u suradnji HRT-a te produkcijske kuće Drugi plan.

-Jedan od glavnih aktera te priče, raspitivao se preko prijatelja hoće li ga se u knjigama moći prepoznati. I kad je počelo emitiranje serije, mnogi su se preznojavali iako u serijama ‘žive’ neki novi likovi s drugim imenima. Uspjeli smo odaslati poruku kako je riječ o strašnim sudbinama koje, nažalost, postoje u svakom gradu – bio on manji poput Osijeka ili veliki poput Kijeva. Kasnije smo saznali da su se takve stvari dešavale u još nekim domovima u Hrvatskoj. – upozorio je Hedl.

Nakon premijere na HRT-u, Šutnja je prikazana i na platformi HBO Europe gdje ju je pogledalo nekoliko milijuna ljudi. U seriji, kako je napomenuo, i on ima malu ulogu, kad postaje ljubavnik supruge glavnog negativca.

-Nemojte trepnuti kako ne biste propustili kadar u kojemu se pojavljujem. – šaljivo je rekao Hedl kada je ludbreškoj publici pokazivao kadar u kojem se pojavljuje.

Zbog njegova ga je novinarskog rada ponekad i čuvala policija, no tvrdi kako je sve to dio posla i ne žali se jer novinarstvo je poziv koji je sam odabrao.

Na kraju susreta je otkrio kako ima još puno planova, a jedan od njih je pisanje romana o Pantovčaku i liku predsjednika Republike Hrvatske. Ludbrežanima je obećao kako će njegovo prvo predstavljanje, ako ga napiše, biti upravo u Ludbregu.

Držimo ga za riječ!

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content