);
Nacionalni je dan dobrovoljnih darivatelja krvi

Nacionalni je dan dobrovoljnih darivatelja krvi

Dobrovoljno, anonimno, solidarno i besplatno – principi su na kojima se temelji dobrovoljno darivanje krvi u Republici Hrvatskoj već punih 70 godina počevši još od 25. listopada 1953., kada je u organizaciji društva Crvenog križa Sisak prema navedenim načelima provedena prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Taj je dan proglašen Danom dobrovoljnih darivatelja krvi.

Za 26-ero višestrukih darivatelja krvi s područja Varaždinske županije u Županijskoj palači organiziran je tradicionalan prijem, a povodom Nacionalnog dana darivatelja krvi. Na njihovoj humanosti, nesebičnosti, plemenitosti i ljubavi prema čovjeku čestitao im je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Među dobitnicima priznanja s područja djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Ludbreg bio je Vladimir Havaić.

– Prvo darivanje bilo je još u srednjoj školi, pohađao sam MEC, odnosno Elektrostrojarsku školu u Varaždinu tamo negdje 1986. godine. Slobodan sat za srednjoškolce je bio vrlo dragocjen, ali s darivanjem krvi nastavio sam i dalje i tako eto već 37 godina. Kako sam godinama radio na terenu, krv bih darivao gdje sam se zatekao. O brojkama nisam nikad razmišljao, motiv je uvijek bio ako možeš pomoći, nemoj odmoći – rekao je Vladimir.

Na današnjem prijemu voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin Gordana Jaklin, dr. med. također se zahvalila svim darivateljima krvi.

– Možemo biti sretni i ponosni što Varaždinska županija uvijek ima dovoljno zaliha krvi u Općoj bolnici Varaždin, a imamo i određene viškove koje možemo poslati u druge centre u kojima krv nedostaje. Godišnje prikupimo oko 12 tisuća doza krvi, što je za naše potrebe i potrebe čakovečke bolnice koju opskrbljujemo sasvim dovoljna količina krvi i krvnih pripravaka. Darivanje krvi je jedan od najplemenitijih i najsolidarnijih činova koje možemo učiniti za one koji su u potrebi. Bez dobrovoljnih darivatelja krvi ne bismo imali dovoljne zalihe krvnih pripravaka, a samim time bili bi ugroženi životi i zdravlje mnogih naših pacijenata – zahvalila se voditeljica varaždinske transfuzije Gordana Jaklin naglasivši kako Odjel za transfuzijsku medicinu uvijek ima određene novitete u svom djelovanju.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content