U dvorani Centra za kulturu i informiranje ‘Dragutin Novak’ po osmi je put održan koncert pod nazivom ‘Stoji grad Vukovar – grad heroj’. Koncert je organizirao Mješoviti pjevački zbor Podravina, a osim domaćina nastupili su i članovi Tamburaškog sastava Biseri, sopranistica Rafaela Čanžar i mezzosopranistica Eva Osonjački. Stihove o gradu Vukovaru kazivale su učenice OŠ Ludbreg Tara Zlatić i Dora Dodlek.

– Ovo je osmi po redu koncert u čast Vukovaru. To je događaj koji je uvijek poseban, posebne su emocije i posebni osjećaji. Publika ga također uvijek lijepo prihvati. – istaknula je tajnica MPZ-a Podravina Katarina Kišiček.

Uvijek rado viđen gost na ovom koncertu je već spomenuti TS Biseri čiji su članovi također bili branitelji koji su hrabro nakon svega proživljenog željeli oplemeniti svoje dane. Okupili su se, naučili svirati i zaliječili rane pjesmom, otkrivši tako novu ljubav koja ih je ujedinila. Među članovima sastava je i Ludbrežanin Dragec Klarić.

– Sviranje je nama jedan dobar ventil, imamo probe dvaput tjedno. Prije deset godina nitko od nas nije znao ni notu, ni žicu ni tamburu. Kad sviramo, razmišljamo samo o tome i odlična je to relaksacija. Veseli posebno i što svojom glazbom uveseljavamo ljude – kaže Dragec Kladić koji je inače i  predsjednik udruge Ludbreški branitelji Vukovara 1991.

– Oni su samouki glazbenici i kroz glazbu liječe svoje rane. Ovaj koncert je za njih kao i za sve branitelje iz naše županije, ali naravno i iz cijele Hrvatske. – poručiili su organizatori.

MPZ Podravina na kraju je koncerta iskazala zahvalu svim donatorima koji su pomogli održavanju ovog koncerta, izvođačima kao i voditeljima glazbenih i pjevačkih sastava koji su pripremali pojedinačne i zajedničke točke.

U petak, 17. studenog 2023. godine u 18:30 nastavlja se obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i to misom u Župnoj crkva Presvetog Trojstva. Također, već tradicionalno uoči Dana sjećanja na Vukovar, nakon mise, od 19:15 sati u parku dvorca Batthyanyja moći će se upaliti lampioni u znak sjećanja na žrtvu herojskog grada.

– Pozivam sve da dođu upaliti lampion za Vukovar. Kad smo 11. rujna te 1991. godine iz Ludbrega odlazili u Vukovar poslali su regulirati promet, održavati javni red i mir, odnosno odraditi neke opće poslove policije. Nikome od nas ni na kraj pameti nije bilo što nas čeka. Danas kad odem u Vukovar prekrasno je vidjeti obnovljeni grad, ali mi koji smo prošli Vukovar ostali smo usidreni tamo negdje u 1991. godini. Ne bih nikad nekog iz tog vremena posebno isticao, svi koji su tamo ostali do kraja za mene su heroji, a najmanje što svatko od nas može učiniti je upaliti lampion za sve one koji su dali svoj život u obranu ne samo jednog grada, već zemlje. – poručuje Dragec Kladić.

Naslovna fotografije: Facebook CZKIDN