Slobodan Popović, jedan od mentora ludbreškog Kluba tehnike osvojio je zlatnu medalju i posebno priznanje na sajmu inovacija Arca u Zagrebu i to za automatizirani uređaj za sječenje žice. Slobodan je učenik četvrtog Elektrostrojarske škole Varaždin, smjer tehničar za mehatroniku, a kaže kako je u svijet tehnike ušao u petom razredu osnovne škole koju je pohađao u Ludbregu.

Tada sam se priključio Zajednici tehničke kulture u Ludbregu i tu sam svakodnevno sudjelovao na radionicama zahvaljujući kojima sam širio znanje – kaže nam Slobodan koji je kao državni prvak na natjecanju mladih tehničara postao i dobitnik Oskara znanja, najveće i najznačajnije nagrade u obrazovanju.

Oskar znanja dobio sam još u osnovnoj školi i nakon toga odlučio sam se upisati srednju školu u području koje me zanima – objašnjava Slobodan i dodaje kako je odabir bio odličan jer zajedno uz rad u Klubu tehnike i kontinuirano učenje stigla je i ova nova prestižna nagrada.

Aparat za sječenje žica je uređaj veličine 30x25x15 cm. Kako objašnjava Slobodan, uređaj u sebi ima mikroupravljačko sučelje koje dolazi s njim.

– Unutra se nalazi nekoliko glavnih komponenti i uređaj služi za sječenje žica i rezanje na odgovarajuću veličinu, a osim toga skida izolaciju. Funkcionira na način da si mi na ekranu postavimo parametre. Uređaj istovremeno može imati dvije različite žice pa odaberemo vrstu žice. Kad pritisnemo start uređaj dobavlja žicu do noža, nož se spušta i reže žicu, odnosno zarezuje za skidanje izolacije i dok se vrši taj proces mi dobivamo jednu obrađenu žicu van ii uređaja – kaže Slobodan. Dodaje kako smatra da je riječ o izuzetno praktičnom uređaju za osobe koje se bave hobističkom elektronikom.

Podsjećamo, u organizaciji Hrvatske zajednice inovatora od 12. do 14. listopada 2023. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Gradu Zagrebu održavala se 21. međunarodna izložba inovacija ARCA 2023.

Na izložbi su se predstavili izlagači iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Sjeverne Makedonije, Katara, Njemačke, Turske, Kine, Irana, Poljske, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Moldavije itd.

Izložba ARCA promovira i promiče inovatorstvo i inovacije i jedno je od najznačajnijih događanja u kalendaru Međunarodne federacije nacionalnih saveza inovatora IFIA što dovoljno govoru o uspjehu mentora Kluba tehnike.