);
Međunarodni je dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

Međunarodni je dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju prvi je put obilježen 17. studenog 2011. godine kao suradnja zaklade March of Dimes (SAD), Europske zaklade za brigu o novorođenčadi (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI), koja predstavlja roditelje 20 europskih zemalja, zaklade Little Big Souls International (Afrika) i Nacionalne zaklade za prijevremeno rođenu djecu (National Premmie Foundation – NPF, Australija).

Danas, 17. studenoga dvorac Batthyany bit će osvijetljen ljubičastim svjetlom čime će se grad Ludbreg priključiti obilježavanju Svjetskog dana prijevremeno rođene djece.

U cijelom svijetu, jedno od desetero djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj, to je više od 2600 djece godišnje, odnosno 7 svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika. Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 5 godina. Jedna od prilika da javnost Hrvatske sazna više o prijevremeno rođenoj djeci i teškoćama sa kojima se susreću oni i njihovi roditelji, je upravo obilježavanje Svjetskog dana prijevremeno rođene djece.

U Hrvatskoj je u veljači 2010. godine, na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika u cilju pomoći, edukacije i razmjene iskustava roditelja prijevremeno rođene djece te dugoročnog unapređenja skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu, osnovana udruga ˝Palčići˝. Osim potpore roditeljima i djeci, udruga je dosad organizirala i nekoliko humanitarnih projekata pomoću kojih je 30-tak hrvatskih bolnica opremila medicinskom opremom koja im je nedostajala za liječenje i skrb o prijevremeno rođenoj i bolesnoj novorođenčadi.

-Cilj nam je bio pomoći roditeljima prijevremeno rođene djece. Sami smo kao roditelji beba palčića iskusili koliko je teško u počecima i s kakvim se sve problemima i situacijama roditelji nose. I mi smo sami hodali u tim cipelama i znamo kako je to. Zato je ovo udruga nastala kao podrška roditelja roditeljima – pojasnila je Željka Vučko, predsjednica Udruge Palčić.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content