Ludbreg je doista jedinstveni grad u svjetskim razmjerima jer od 1996. godine obilježava Dan Centra svijeta.

Istina je da su mnogi svjetski gradovi i metropole na koncentričnim krugovima čije središte je upravo u Ludbregu. I to nije sve. Uz taj datum vezana je i legenda o vinogradarki Ludbergi, pa istoga dana slavimo i njezin rođendan. Ovoj zaštitnici grada, prema legendi, ovo bi bio njezin čak 882. rođendan. Prema zapisu pavlinskog opata Honoriusa rođena je 1. travnja 1141. godine, a legenda kaže da je nečastivog zauvijek protjerala iz grada tako da ga je odalamila drvenim križem tolikom silinom da ga je zabila u zemlju da je na suprotnoj strani zemaljske kugle nastala eksplozija od koje je danas ostao samo mali južnopacifički otočić Antipodes, stvarni antipod Ludbrega.

Na središnjem je gradskom trgu 1. travnja održana proslava Ludberginog 882. rođendana koju su uveličale Ludbreške mažoretkinje i Twirling klub Ludbreg. Ludberga je u znak zahvale sve prisutne čestitare počastila rođendanskom tortom i iskričavim ludbreškim vinom koje je samo za ovu prigodu poteklo iz fontane na trgu.

Proslava Dana Centra svijeta i Ludberginog rođendan prilika je ujedno i za sklapanje novih prijateljstava. Kako tradicija nalaže, na Dan Centra svijeta potpisuje se ugovor o prijateljstvu s novim gradom prijateljem i na ludbreške se kružnice pričvršćuje pločica s imenom tog grada.

Ove se godine kao novi grad prijatelj upisao turski Kuşadası.

– Ovo je prilika da sklopimo nova prijateljstva. Danas se zbližavamo i sprijateljujemo s prekrasnim turskim gradom Kuşadası na što smo se odlučili zbog ranije sklopljenih prijateljstva, ali i zbog tragedije koja je pogodila nedavno Tursku i Siriju u kojem je stradalo puno ljudi. Turska se bori s ovom katastrofom s kojom smo i mi upoznati. Kuşadası na sreću nije imao posljedica, ali se bori kao i cijela Turska s uspostavljanjem prijašnjeg stanja. To je prekrasan turistički grad, a nama je čast što smo se upoznali kroz različite europske projekte, a sada to učvršćujemo s jednim prekrasnim prijateljstvom za koje se nadam da će dugo trajati – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić te je s Özgürom Batçioğluom, zamjenikom gradonačelnika Kuşadasıja, postavio novu pločicu grada prijatelja na glavnom trgu Ludbrega.

– Hvala na pozivu na vaše tradicionalno druženje. Šaljem pozdrave od gradonačelnika i svih naših sugrađana koji svima vama žele sreću. Nadam se da će se naše prijateljstvo razviti u dodatne suradnje u budućim projektima. Uvijek ste dobro došli u Kuşadası – rekao je Batçioğlu.