Lokalna akcijska grupa Izvor od samog je postojanja orijentirana na lokalni razvoj pod vodstvom zajednice, a riječ je o leader pristupu. Takav mehanizam uključuje mišljenja cijele zajednice, odnosno sva tri sektora – javni, poslovni i privatni. Prema razmišljanjima svih dionika kreira se lokalna razvojna strategija koja pomaže ili bi trebala pomoći u razvoju prostora na kojem djeluje. Kako se prisjećaju u LAG-u, početak nije bio jednostavan.

-U počeku je uvijek teško, trebali bismo financirati projekte o kojima se odlučuje u zajednici, biti povezani s ministarstvom, državom i sve to lijepo zvuči, ali na početku je bilo puno skepticizma. Zahvalio bih se svim načelnicima i svima koji su nas prihvatili u samom početku kad je sve bilo samo dobra priča u nastajanju, ideja. Malo se sve zajedno odužilo, različiti faktori su bili, ali čekali smo, prvih pet godina bili smo bez financiranja i nismo mogli tu našu ideju staviti u realnost. Tu također ide zahvala svim jedinicama lokalne samouprave koje su uključene u rad LAG-a na pomoći u tom razdoblju, a vjerujem da smo im se od 2016. godine kad smo krenuli s prvim projektima odužili u najvećoj mjeri financiranjem projekata koji pomažu razvoj lokalne sredine, poljoprivrednika, obrta – pojasnio je Mirko Herenčić iz LAG-a Izvor.

-Nažalost, ljudi često puno pričaju, ali kad treba aktivno sudjelovati, onda ih nema – kaže Herenčić te dodaje kako su u prethodnom programskom razdoblju odradili 15 radionica u svim gradovima i općinama na čijem područu djeluju.

– Na radionicama ispred sudionika stavimo prazan papir i doslovno ih pitamo što misle da im je potrebno i što bi bilo dobro za našu zajednicu. Prikupimo ih, razradimo i izdvojimo one želje koje su bile najbrojnije i stavimo ih u strategiju. Iz toga su izašle Mjera 1 – podizanje kvalitete poljoprivredne proizvodnje, odnosno ulaganje u modernizaciju poljoprivrednog gospodarstva i ulaganje u mala poljoprivredna gospodarstva i Mjera 2 – unaprjeđenje kvalitete života ruralnog područja, tj. obnova i modernizacija javnog prostora ruralnog područja.

To su bila ta dva najveća cilja koja smo uzeli u našoj prošloj lokalnoj razvojnoj strategiji – pojašnjava Herenčić te dodaje kako su poljoprivredni proizvođači sada već prepoznali njihov rad, iako na početku nije bilo tako.

– Nakon prvog natječaja u kojem je sudjelovalo šest poljoprivrednika koje smo prijavili, besplatno im sve odradili, na drugom natječaju smo imali čak 50 poljoprivrednika, od kojih su 34 prošli na natječaju. Nakon ta dva natječaja, tada su u pitanju bili nacionalni natječaji, skepticizam je nestao i počeli su nas uključivati u svoje ideje. Moram ovdje spomenuti i Zadrugu s kojom imamo jako dobru suradnju i vjerujem da zajedno dobro radimo na razvoju poljoprivrede našega kraja – kaže Herenčić.

U proteklom su razdoblju odradili tri natječaja za malu društvenu infrastrukturu. Sufinancirali su 57 projekata, vrijednosti skoro 6 milijuna kuna.

– LAG Izvor djeluje na način da svaka uključena jedinica lokalne samouprave dobije jednak iznos sufinanciranja i svi imaju jednaku članarinu. Meni osobno najdraži je projekt koji su prijavile Varaždinske Toplice, oni su na prvom našem natječaju prijavili funkcionalno igralište kraj tamošnje osnovne škole, a na drugom natječaju su to igralište nadogradili fitness parkom i to je sada jedna zaokružena priča i prostor koji se uistinu koristi. Tu je od projekata i multifunkcionalno igralište u Hrastovskom, to je bio projekt Grada Ludbrega, a sad se novi u Bolfanu radi, zatim novo nogometno igralište u Kapeli koje je prijavio Veliki Bukovec. LAG financira projekte namijenjene zajednici, ali to nisu veliki infrastrukturni projekti već manji projekti koji bi mogli pomoći zajednici da ostane tu, igrališta, krovovi, opremanje domova, uređenje domova. Projekti koji znače nešto za sredinu, ali neće sad promijeniti cijelo lice grada ili općine – kaže Herenčić te dodaje kako nije lako ocjenjivati vlastiti rad, ali da vjeruje da LAG Izvor dobro radi.

Najdraže nam je kad nas se spomene, kad nas naši korisnici pohvale i kad nas uključe u svoj rad na način da traže od nas savjet.. Na prošloj razvojnoj strategiji ukupno smo zaprimili 59 prijava projekta vrijednih oko 15 milijuna kuna, a sufinancirali smo nešto više od 8 milijuna kuna. Kroz nacionalne je mjere sufinancirano preko 2 milijuna kuna – kaže Herenčić.

LAG Izvor trenutno se nalazi u sredini rada na kreiranju nove lokalne strategije. Održali su osam radionica, a u planu ih imaju još. Za sad su se iskristalizirale dvije mjere – intervencije za potporu modernizacije društvene infrastrukture u sklopu kojeg predviđaju natječaj samo za udruge koje do sad nisu mogli financirati te nastavak potpore održivom razvoju poljoprivrednog gospodarstva. Kroz razgovore i radionice došlo je do razmišljanja o novoj mjeri, a to je potpora ulaganja u razvoj turizma. Mjera je za sad još u izradi.

Zahvaljujući sredstvima koja su mu dodijeljena na natječaju Lokalne akcijske grupe Izvor za Tip operacije 2.1.1. Obnova/modernizacija društvene infrastrukture ruralnog područja, Grad Ludbreg je uspješno realizirao čak tri projekta takozvane male društvene infrastrukture

– Mi smo se odlučili da nam je jako važno da kroz ovakve projekte budemo vidljivi u zajednici, jer upravo provedbom takvih natječaja dobrobit od LAG-a osjeti najveći broj naših sugrađana. Projekti koji su usmjereni na mlade poljoprivrednike ili općenito na povećanje kapaciteta u poljoprivredi, koji su jako dobri, ipak nisu toliko vidljivi većini u lokalnoj zajednici. Izvršni odbor LAG-a Izvor zato je odlučio krenuti upravo tim putem. Zahvaljujući toj odluci u proteklom programskom razdoblju realizirano je niz lijepih projekata koji su na korist upravo mještanima u tim sredinama, od dječjih igrališta, novih sportskih terena do uređenja društvenih i vatrogasnih domova. To su manji projekti, no, oni bi se teško ostvarili, jer za njih gotovo da i nema raspisanih projektnih natječaja. S obzirom da je nama u Gradu Ludbregu jako važna orijentacija na djecu, odlučili smo raditi upravo takve projekte. U tom dijelu smo, zahvaljujući podršci LAG-a Izvor, ostvarili dva projekta – uređenje multifunkcijskog dječjeg igrališta u naselju Hrastovsko te isto takvog igrališta u Bolfanu. Pokazalo se je da smo dobro odlučili, ti objekti imaju veliki broj korisnika. Djeca se igraju i druže na tim prostorima, jer smo ih obogatili i vježbalištima na otvorenom, klupama, šetnicama i drugim sadržajima koji nisu isključivo sportski, nego imaju i socijalnu dimenziju. Ta mjesta su zapravo postala neka nova, mala središta u tim sredinama, na što smo posebno ponosni. Takve projekte su nakon Grada Ludbrega odlučile ostvariti i druge općine, jer se pokazalo da je taj oblik društvene infrastrukture najprivlačniji upravo za mladi naraštaj. Takvi sadržaji omogućuju da djeca i u rubnim naseljima imaju vrhunski sadržaj koji nadilazi uobičajene standarde i daju dodanu vrijednost naselju u kojem su uređeni a u konačnici i našem gradu. Grad Ludbreg je za realizaciju ova dva projekta na dodijeljeni iznos potpore koji je dobio od LAG-a Izvor dodao još više od trećine potrebnih sredstava. Treba istaknuti da smo za svaki novi od tri natječaja koje je raspisao LAG za projekte male društvene infrastrukture povećavali iznos potpore – istaknuo je Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega i predsjednik Lokalne akcijske grupe Izvor.