U organizaciji Turističke zajednice područja Centar svijeta u vijećnici Centra za kulturu i informiranje Ludbreg predstavljena je knjiga Irene Kovačić Moj put Camino, kao i turistički proizvod Camino Podravina.

Podsjetimo, Irena je 2019. godine prehodala 800 kilometara poznatog hodočasničkog puta Camino de Santiago. Riječ je o hodočašću koje traje oko 30-35 dana, na koje ljudi kreću samostalno ili po dvoje, troje zajedno, radi vjerskih, duhovnih, spiritualnih ili nekih drugih razloga te pješače 800 kilometara bez obzira na kišu, bolove, noseći sve što im treba na vlastitim leđima.

– Pripreme za moj put trajale su gotovo 3 godine. Bile su to kako fizičke tako i psihičke pripreme. Camino je treće kršćansko hodočašće u svijetu. Kaže se da ideš u Rim ako želiš upoznati Papu, u Jeruzalem ideš ako želiš čuti sve o Isusu, a na Camino ideš da upoznaš sebe. To me držalo u tim mojim pripremam i hodajući Camino sam shvatila da to uistinu i jest tako. – objašnjava Irena.

Godinu dana nakon svog putovanja napisala je knjigu koja je jučer, 9. veljače, predstavljena ludbreškoj publici.

U sat vremena promocije Irena je prisutnima prenijela svoje dojmove i uputila ih u detalje kako se pripremiti, odakle uopće krenuti s planiranjem puta, ali je isto tako otkrila i brojne dogodovštine koje su je pratile duž 800 kilometara dug put.

– Hodala sam 31 dan i svaki od tih dana posvetila sam nekoj svojoj dragoj osobi. Bilo je vrlo zanimljivo. Kad se vratite s Camina imate toliko emocija u sebi, toliko neizrečenih, proživljenih stvari i ne znate kuda s njima. Iz te radosti Camina vratite se u život koji je tu, koji je vaš i ne znate kaj dalje. Konstantno sam imala osjećaj da ta moja Camino priča još nije gotova i odlučila sam pretočiti na papir svoj doživljaj svega proživljenoga. Uzela sam bilježnicu i olovku i u mjesec dana ispisala 300 strana rukom. – priča Irena Kovačić.

Opisujući svoje putovanje autorica je, uz pripreme i iskustva, u knjigu utkala i svoja razmišljanja prema kojima se odnosi vrlo emotivno. Čitatelji tako mogu uz detaljan opis putovanja i likova hodočasnika doznati i kako je na nju u konačnici djelovalo hodočašće te koji je dublji smisao samoga puta. Knjiga Moj put Camino zbog velikog je interesa doživjela svoje treće izdanje, dakle otisnuto je ukupno 900 primjeraka.

Nakon predstavljanja knjige Irena Kovačić prisutnima je predstavila i Camino Podravina koji je dio Camino ruta kroz Hrvatsku.

– U Hrvatskoj već dugi niz godina djeluje Bratovštinu Svetog Jakova u svrhu pomoći hodočasnicima prema putu za Camino de Santiago. Međutim prije četiri godine javila se ideja da i Hrvatsku stavimo u tu mrežu hodočasničkih ruta. Prva je nastala ruta Camino Krk, zatim Camino Imota pa Camino Podravina.

Camino Podravina, koncipirana je kao zasebni turistički proizvod i motiv dolaska za višednevni boravak na području destinacije. Ruta je duga oko 160 km i raspoređena je na 6 dionica. Početak je u Ferdinandovcu, a završetak u Ludbregu.

– Ludbreg će ujedno biti i početna staza Camina Međimurje koja će završiti u Ormožu i povezati se sa slovenskom Jakobovom poti. – otkriva Irena i dodaje kako je interes za Camino staze u Hrvatskoj sve veći, kako od strane hodočasnika tako i od strane turističkih zajednice koje su zainteresirane za kreiranje novih ruta.