);
DVD Hrastovsko proslavilo 100-ti rođendan

DVD Hrastovsko proslavilo 100-ti rođendan

Pretposljednje svibanjske subote bilo je izuzetno svečano u Hrastovskom gdje je Dobrovoljno vatrogasno društvo Hrastovsko proslavilo svoj 100-ti rođendan. Proslava je započela dan ranije, u petak, promocijom knjige ‘Sto godina vatrogastva u Hrastovskom’ autora Stjepana Kovačeka.

-Ovo je moja sedma knjiga odnosno monografija posvećena društvenim organizacijama na području ludbreške regije, ujedno i prva koja je u cjelini obuhvatila povijest i sadašnjost nekog mjesta. Zahvalan sam čelništvu DVD-a Hrastovsko na ovom novom izazovu koji je rezultirao sa 160 stranica, s oko 250 fotografija te više od 200 spomenutih ‘malih’ ljudi bez kojih ovo podravsko mjesto ne bi bilo ono što je bilo posljednjih desetljeća poglavito u primjeru zajedništva – rekao je Stjepan Kovaček, autor monografije.

U subotu u šest sati ujutro održana je budnica da bi samo obilježavanje značajnog jubileja započelo u 17 sati. Najprije je ispred prostorija DVD-a Hrastovsko velečasni Kristijan Stojko posvetio novopostavljeni kip svetog Florijana te novi vatrogasni kombi koji je DVD-u Hrastovsko, za njihov značajan jubilej, osigurala Vatrogasna zajednica Grada Ludbrega. Kao što je red i običaj na proslavi ovako velikog jubileja pribivali su mnogobrojni uzvanici i vatrogasna društva s područja Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Međimurske županije. Zbog toga je vatrogasni mimohod ulicama Hrastovskog bio velik i nadasve svečan. Događaj je svojom prisutnošću učinio većim varaždinski župan Anđelko Stričak, a proslavu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Ludbrega Darko Jagić. Osim njih među uzvanicima bili su tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Videc, županijski vijećnici Brankica Kovaček, Nino Ivanuša i Roman Veršić, iz Vatrogasne zajednice Grada Ludbrega bili su nazočni predsjednik Nenad Cindori te zapovjednik Jurica Havaić. Svečanosti su pribivali autor monografije DVD-a Hrastovsko i zapovjednik Vatrogasne zajednice Sveti Đurđ Stjepan Kovaček te predstavnik tvrtke Vatropromet d.o.o. Zagreb, koja je donirala kip svetog Florijana, Zdravko Kobeščak. Nakon toga održana je svečana sjednica na kojoj su uručena priznanja zaslužnim dugogodišnjim članovima Društva kao i uzvanicima koji su doprinijeli razvoju Društva.

DVD Hrastovsko osnovano je 1. siječnja 1923. godine, a osnivači su bili Jakob Marić, Ivan Kosec, Mato Novak, Ivan Gotić i Antun Vidović. Na početku djelovanja društvo je imalo 16 članova, a sada broji 67 članova. Nakon drugog svjetskog rata, točnije 1950. godine, započela je gradnja vatrogasnog doma koji je kasnije srušen. DVD se 1993. godine preselio u prostorije društvenog doma gdje i danas djeluje – rekla je Petra Vugrinec, tajnica DVD Hrastovsko.

Uz tajnicu Petru Vugrinec najviše organizacijskih poslova oko proslave ‘okrugle’ godišnjice pripadaju i zapovjedniku DVD-a Hrastovsko Renatu Vugrincu te predsjedniku Kreši Krušelju.

Na kraju završimo ovaj tekst o DVD-u Hrastovsko jednom zanimljivošću. Naime, posljednjih osam desetljeća mještani Hrastovskog sami su izgradili čak četiri doma, dva vatrogasna i dva društvena, što je iznimna rijetkost vjerojatno i na području cijele Hrvatske.

 

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content