);

Centar za kulturu i “Žene iz Centra svijeta” za Dane ludbreške Svete nedjelje priređuju izložbu lepoglavske čipke

U sklopu dana ludbreške Svete nedjelje bit će otvorena izložba čipke na batiće po uzoru na lepoglavsku čipku autorice Nevenke Špoljarić. Otvorenje će se održati u petak, 1. rujna u 18 sati u galeriji dvorca Batthyany, a pjesmom će ga uveličati Silvija Novak. Izložba je rezultata suradnje Centra za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” i Udruge “Žene iz Centra svijeta”, a ulaz je besplatan.

– Naša udruga već dugi niz godina sudjeluje u najvećoj ludbreškoj manifestaciji upravo izložbom naših članica, prošle godine Nevenka Špoljarić upoznala nas je s heklanim radovima, a ove godine na red je došla lepoglavska čipka. Izložba je rezultat njezinog dugogodišnjeg rada, truda i volje te brojnih tečajeva usavršavanja koje je autorica završila – objasnila je Biserka Kutnjak, jedna od članica udruge “Žene iz Centra svijeta”.

Nevenka Špoljarić djetinjstvo je provela u rodnom Vrbanovcu. Nakon osnovnoškolskog obrazovanja zaposlila se te ubrzo preselila u Ludbreg gdje živi i danas. Uz obrt koji je otvorila sa suprugom uspjela je ukrasti vremena i za sebe i stvari koje ju usrećuju i opuštaju, a to je ručni rad. S vremenom razvija interes za zlatovez te lepoglavsku i pašku čipku. Tako je upisala tečajeve zlatoveza kod g. Leinwebera i čipku kod certificiranih majstorica lepoglavske čipke.
Lepoglavska čipka vrsta je čipke na batiće, a specifična je za Lepoglavu i njenu okolicu. Vjeruje se da su je u Hrvatsku donijeli pavlini, da bi je postupno prihvatilo i seosko stanovništvo pa tradicija izrade čipke nikad nije potpuno prekinuta. Od 2009. godine lepoglavska je čipka uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content