);
ANTUN BURIĆ ‘Nije mi se zdopalo miješanje krema u slastičarni, radije sam prešao u fotografsku djelatnost’

ANTUN BURIĆ ‘Nije mi se zdopalo miješanje krema u slastičarni, radije sam prešao u fotografsku djelatnost’

Život Ludbrežanina Antuna Burića (83) obilježila je ljubav prema fotografiji. Tonko, kako mu je nadimak, rođen je u obitelji poznatih ludbreških slastičara, no svoj je životni put posvetio drugom zanatu.

– Kao klinac često sam odlazio u fotografsku radnju svog djeda ‘Foto Zagorc’ koja je bila smještena u Gundulićevoj ulici. Tu je započelo moje druženje s fotografijom. Jako me impresionirala tamna komora i snimanje na ploče. Nije mi se zdopalo miješanje krema u slastičarni, radije sam prešao u fotografsku djelatnost. – otkrio je Tonko.

Nakon osnovne škole odlazi u Ivanec gdje se školuje za fotografa i usavršava zanat kod uglednog Petra Jagetića koji se bavio reklamnom fotografijom. Karijeru nastavlja graditi u Zagrebu na Hrvatskoj radioteleviziji gdje najprije radi kao fotograf i fotoreporter, a zatim postaje jedan od najznačajnijih fotolaboranta, sve do umirovljenja 2002. godine.

‘Fotolaporant je ‘photoshop prije photoshopa’. Ono što mi danas radimo jednim klikom miša, za to su fotolaboranti koristili puno vremena, puno pokušaja, puno igre s temperaturama, svijetlom, kemikalijama, vrstama papira..’

U njegovoj fotografskoj arhivi nalaze se brojne crno-bijele fotografije snimljene na filmskim i televizijskim setovima HRT-a, koncertima i slično. Na nekima se nalaze i poznate osobe poput filmskog redatelja Ivana Hetricha, pjevača Cliffa Richarda, pjevačice Maruške Šinković-Kalogjera, i spikerice Helge Vlahović.

Upravo su neke od tih fotografija dio izložbe pod nazivom Snimio:Burić Antun koja je 10. veljače u sklopu programa ‘Ludbreg petkom’ otvorena u izložbenom prostoru dvorca Batthyany.

Uz Tonka na otvorenju je govorio i njegov sin Mladen Burić.

– Meni je jako teško govoriti o tatinim fotografijama jer ipak je on moj otac i ne mogu pobjeći od nekog subjektivnog osjeća. Sjećam se kad sam vidio te fotografije po prvi puta, prije 30-ak godina. Ono što je mene fasciniralo je jedna potreba da se snimi mladost, ljudi oko njega, naravno i on je tada bio puno mlađi. – objašnjava Mladen.

Fotografska ostavština Antuna Burića koja je prikazana na ovoj izložbi može se podijeliti u dva dijela. U prvi dio spadaju fotografije s već spomenutih filmskih i televizijskih setova, koncerata i tome slično, dok u drugi dio spadaju fotografije ‘okinute’ u Ludbregu za vrijeme Svete nedjelje 70-ih godina.

– Većina ovih fotografija nastala je prije 50-ak godina kada je fotografija bila jedna sasvim drugačija tehnika koja je imala dva dijela. Prvo ste snimili fotografiju, a onda ste morali čekati dok ne prođe cijeli proces razvijanja u tamnoj komori. – objašnjava Mladen koji je, baš kao i njegov otac, zahvalan na prilici da fotografije budu izložene ludbreškoj publici.

Ako ste propustili otvorenje, izložbu fotografija Antuna Burića možete razgledati sve do 24. veljače i to radnim danom od 8 do 14 sati uz prethodnu najavu na 042 306 113 ili na Facebook stranici Centra za kulturu i informiranje Ludbreg.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content